Facebook отчете силно четвърто тримесечие. Компанията на Марк Зукърбърг направи повече пари от реклама и привлече повече потребители, въпреки предизвикателствата около регулациите, поверителността и усилията на социалната мрежа за борба срещу намеса на изборите, пише Associated Press.

Печалбата и приходите на Facebook надминаха очакванията на Wall Street.

Компанията също така заяви, че е сключила сделка по дело, заведено през 2015 година заради системите си за разпознаване на лица. В резултат на това фирмата ще изплати 550 милиона долара.

Нови разследвания срещу Facebook доведоха до срив на акциите ѝ

Нови разследвания срещу Facebook доведоха до срив на акциите ѝ

Вчера те изгубиха нови 3,2%

Според последните данни около 2,89 милиарда души използват поне една от услугите на гиганта всеки месец - Facebook, WhatsApp, Instagram или Messenger.

Около 2,26 милиарда души използват поне едно от приложенията всеки ден, а основната услуга регистрира 2,5 милиарда месечни потребители в края на годината, което е с 8% повече от година по-рано.

Някои анализатори за възхитени от резултатите - въпреки непрекъсната критика на практиките си, Facebook показва сила, коментира Дебора Уилямсън от eMarketer.

Facebook е под нарастващ регулаторен контрол по целия свят. В САЩ услугата е изправена пред няколко разследвания на правителството за предполагаеми антиконкурентни практики. Миналия август компанията беше глобена с 5 милиарда долара от Федералната комисия по търговия (FTC) за намеса в личния живот. Това е най-голямата глоба на FTC за технологична компания.

Междувременно Facebook продължава да е изправен пред предизвикателства относно намеса в изборите. След като руските актьори използваха платформите на социални мрежи като Facebook, за да се намесят в изборите през 2016 година, компаниите се опитаха да притиснат фалшивите акаунти, дезинформацията и други форми на злоупотреба. Президентските избори в САЩ тази година ще са тест за това дали гигантите са направили достатъчно.

Отчитайки резултатите от четвъртото тримесечие в сряда, Facebook заяви, че е спечелила 7,35 милиарда долара, или 2,56 долара на акция, което е 7% повече от година по-рано.

Приходите са нараснали с 25% до 21,1 милиарда долара от 16,9 милиарда долара, като по-голямата част от средствата са от реклами. За сравнение, анализаторите очакваха печалба от 2,52 долара на акция и приходи от 20,9 милиарда долара.

Facebook се отказа да пуска реклами в WhatsApp

Facebook се отказа да пуска реклами в WhatsApp

Заради плана на социалната мрежа двамата основатели на платформата напуснаха