Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде в четвъртък изпълнителна заповед на американските фирми да спрат да правят бизнес с популярните китайски приложения TikTok и WeChat, съответно собственост на ByteDance и Tencent.

Това става, след като държавният секретар Майк Помпео заяви по-рано през седмицата, че призовава американските магазини за приложения - които са доминирани от Apple и Google - да премахнат "ненадеждните" китайски приложения.

"С компаниите майки, базирани в Китай, приложения като TikTok, WeChat и други представляват значителни заплахи за личните данни на американските граждани, да не говорим за инструменти за китайско съдържание и цензура", каза Помпео в брифинг миналата сряда.

Не е ясно как компаниите планират да приложат изпълнителната заповед на администрацията на Тръмп, която влиза в сила на 20 септември или програмата на Държавния департамент. Междувременно представителите на Apple и Google не отговорят на въпросите на CNBC.

Но и двете компании са премахнали множество приложения в отговор на исканията на чуждестранни правителства. Може да е безпрецедентно точно САЩ да забрани приложенията на национално ниво, но други правителства го правят непрекъснато.

И Twitter има интерес към операциите на TikTok в САЩ

И Twitter има интерес към операциите на TikTok в САЩ

Но дали компанията може да събере достатъчно средства за подобна сделка?

Между юли 2018 година и юни 2019 година Apple премахна 851 приложения от своите платформи в определени региони след законови искания от страни, включително Китай, Русия, Норвегия и Саудитска Арабия. Когато Индия забрани TikTok и WeChat през други китайски приложения през юни, приложенията бяха премахнати от App Store и Play Store в тази страна в рамките на часове.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук коментира премахването на приложения в Китай през 2017 година с думите: "Предпочитаме да не премахваме приложения, но както правим в други страни, следваме закона, където и да работим."

Ако приложенията бъдат премахнати от магазините в САЩ, по-голямата част от американците нямаше да могат да изтеглят TikTok, което беше безплатно приложение №2 на платформата на Apple в петък, нито пък WeChat, което се използва изключително много от китайците в САЩ, за да поддържат връзка със семействата и приятелите си. Второто има над 1 милиард потребители по целия свят.

С изпълнителна заповед Тръмп забранява TikTok и WeChat след 45 дни

С изпълнителна заповед Тръмп забранява TikTok и WeChat след 45 дни

Това свали акциите на Tencent и други китайски компании с около 4%

Иначе Китай е лидер в заявките за премахване на приложения от магазините.

Според Apple Китай представлява почти три четвърти от заявките за премахване между юли 2018-а и юни 2019 година, а 85% от приложенията са премахнати от App Store на Apple през този период. "Огромното мнозинство" се отнася до порнография, хазарт и незаконно съдържание, казва Apple. Google Play не е наличен в Китай.

Активистите в Китай отдавна посочват App Store на Apple като задушаваща точка, която не позволява на китайските жители да имат достъп до новини или приложения извън страната.

GreatFire стартира сайта Applecensorship.com през 2019 година, който проследява премахванията от App Store на различни пазари. В писмо до Конгреса миналия месец групата заяви, че Apple използва своята "оградена градина, работеща екосистема", за да цензурира App Store в Китай и по целия свят по желание на правителството.

Общо през годишния период, обхванат от докладите за прозрачност на Apple, 15 различни държави са поискали да бъдат премахнати общо 1 311 приложения в 150 отделни искания поради "законови нарушения" или твърдения, че приложенията нарушават закони в страните. След оспорвания се е наложило Apple да премахне 851 приложения от различни магазини в страните. 97 други приложения са били премахнати през първата половина на 2019 година.

Междувременно стана ясно, че TikTok планира да заведе дело срещу администрацията на Тръмп още утре.

Защо съдбата на TikTok е толкова важна за инвеститорите?

Защо съдбата на TikTok е толкова важна за инвеститорите?

Напрежението между Вашингтон и Пекин не засяга само технологичния сектор