Тwitter се обърна към китайскаta ByteDance, собственик на TikTok, с интерес към придобиването на операциите на приложението за видео споделяне в САЩ. Информацията идва от двама източници на Reuters, запознати с въпроса, след като експерти изразиха съмнения относно способността на Twitter да събере финансиране за потенциална сделка.

Далеч не е сигурно, че Twitter ще успее да изпревари Microsoft и да завърши такава сделка за период от 45 дни, които президентът на САЩ Доналд Тръмп даде на ByteDance да се съгласи на продажба.

Новината, че Twitter и TikTok са в предварителни разговори, а Microsoft все още се разглежда като водещ участник в наддаването за американските операции на приложението, беше съобщена и по-рано от The Wall Street Journal.

Twitter има пазарна капитализация от близо 30 милиарда долара, почти толкова, колкото оценката на активите на TikTok, които следва да бъдат продадени, и би трябвало да набере допълнителен капитал за финансиране на сделката, допълват източниците.

С изпълнителна заповед Тръмп забранява TikTok и WeChat след 45 дни

С изпълнителна заповед Тръмп забранява TikTok и WeChat след 45 дни

Това свали акциите на Tencent и други китайски компании с около 4%

"Ще има трудности в Twitter за събирането на достатъчно финансиране за придобиването дори на американските операции на TikTok. Компанията няма достатъчно капацитет и за заем", казва Ерик Гордън, професор в Мичиганския университет.

"Ако Twitter се опита да събере група инвеститори, условията ще бъдат трудни. Собствените акционери на Twitter могат да предпочетат управлението да се съсредоточи върху съществуващия си бизнес", казва още той.

Един от акционерите на Twitter, частното дружество със собствен капитал Silver Lake, е заявил интерес за подпомагане финансирането на потенциална сделка.

Защо съдбата на TikTok е толкова важна за инвеститорите?

Защо съдбата на TikTok е толкова важна за инвеститорите?

Напрежението между Вашингтон и Пекин не засяга само технологичния сектор

Намерението на Twitter също така може да се разглежда като частен случай, защото офертата на гиганта може да бъде изправена пред по-малко регулаторен контрол от тази на Microsoft и няма да бъде изправена пред никакъв натиск от страна на Китай, като се има предвид, че компанията не е активна в страната, посочват източниците.

TikTok, ByteDance и Twitter отказаха коментар по въпроса.

TikTok попадна под обстрел от американските законотворци заради проблеми, свързани със събирането на данни, които се възприемат като опасност за националната сигурност на САЩ.

По-рано тази седмица Тръмп разкри и забрани за транзакции в САЩ с китайските собственици на приложение за съобщения WeChat и TikTok, което ескалира напрежението между двете страни.

Тръмп каза, че ще подкрепи усилията на Microsoft да купи операциите на TikTok в САЩ, ако правителството на страната получи "значителна част" от постъпленията. Въпреки това той заяви, че ще забрани популярното приложение на 15 септември, ако дотогава няма финализирана сделка.

Microsoft коментира в неделя, че има за цел да приключи преговорите за сделка до средата на септември.

Колко може да струва на Microsoft придобиването на TikTok в САЩ?

Колко може да струва на Microsoft придобиването на TikTok в САЩ?

Приложението трупа популярност с всяка изминала секунда