Все повече кредити теглят българските домакинстава, а офертите на банките са все по-атрактивни. Спадането на лихвите по заемите обаче има своя край, предупреди в ефира на БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според експерта в началото на годината усетихме доста сериозен спад на лихвите във всички сегменти на кредитирането, като във втората половина на годината те се оформиха на нива между 3 и 3,8%. При такива нива на лихвените ставки по ипотечните кредити завършваме годината, но в последните няколко месеца се наблюдава вече по-скоро задържане - тоест лихвите спряха да падат.

анкета

Какви са очакванията ви за лихвите през 2018?

Да продължат да падат 29.2%

Да останат на сходно ниво като 2017 46.9%

Слаб ръст 18.8%

Силен ръст 5.2%

Тошев очаква през следващата година те ще се задържат пак в рамките между 3 и 3,8%. Излязоха първите прогнози, че най-вероятно ще видим леко движение назад и леко повишение, но той смята, че може и да не видим такова повишение, тъй като банковият пазар е много ликвиден - депозитите продължават да растат с по-голям темп от кредитите.

Ниските лихви по кредити и депозити остават и през 2018-а година

Кредитите остават евтини поне още една година

Отпусканате на заеми има предпоставки за допълнителен растеж, смятат експерти

При потребителските заеми експертът очаква лихвите да се запазят също в рамките между 5 и 6,5 до 7%. Докато при бизнес кредитите границите са много големи, тъй като лихвите зависи от типа на бизнеса, от типа на кредита - и лихвите ще се движат между 3 и 6%, прогнозира Тошев.

Той смята, че първото увеличаване на лихвите по кредитите може да се очаква към края на следващата година или в началото на 2019 година, като това основно зависи от действията на Европейската централна банка.

Откъде ще дойде промяната в лихвите по жилищните кредити?

Откъде ще дойде промяната в лихвите по жилищните кредити?

Анализ на факторите

Според финансиста Емил Хърсев не е изключено обаче първите сигнали за по-високи лихви по заемите да се усетят и по-рано.

А това, че банките са готови да кредитират, показва и фактът, че донякъде те са загубили от предпазливостта си при избора на кредитополучатели, смята той.

Средният лихвен процент по депозитите падна до 0,15%

Мислите, че лихвите по депозитите стигнаха дъното? Не, продължават да падат

Кредитите също продължават да поевтиняват