Голям брой българи притежават т. нар. жилищно спестовни влогове, по-известни като лихвоточки. Дълго време не се говореше нищо за тези „инструменти" и някак почти рязко те отново излязоха на дневен ред. Спорадичното им споменаване и липсата на каквато и да е информация не даваха големи надежди, че притежателите на такива могат да се възползват някак от тях. Но ето, че от края на миналата година, та и до сега все повече се говори за тях, съобщава www.moitepari.bg .

Ангажимент

Нормално е държавата да поеме своя ангажимент към спестителите, защото притежателите на лихвоточки са именно такива. Коректността изисква щом са ползвани нечии пари, да бъде платена съответната лихва. И досега е имало случаи, в които са обезщетявани такива спестители, но далеч не беше масова практика. Затова и неяснотите са много. Дори някои от притежателите на лихвоточки, въпреки опитите си да направят нужното да се възползват от тях, именно поради неяснотите са загубили всякакви шансове за това, а и надежда за промяна. Сега, макар и да се зашумя отново около лихвоточките, пак трудностите и неизвестните са много.

Право на компенсация
Кой има право на компенсация е посочено в Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищноспестовни влогове (ЗУПГМЖВ). След поправката му влязла в сила от 21.11.2008 г. подобно право имат гражданите:


1.   Които не притежават никакви жилищни имоти или вили, годни за постоянно обитаване. Ограничението е пълно и обхваща имоти от този тип намиращи се в страната или извън нея. В случай, че лицето притежава такива, то стойността им не трябва да надвишава 40 000 лв;
2.   Които са картотекирани в съответната община по реда на Закона за наемните отношения с жилищни нужди и наредбите свързани с разпределяне и продажба на жилища;

3.   Които не са прехвърляли жилищни имоти на други лица след 01.01.1981 г.;
4.   Които, освен жилищни имоти и вили не притежават имущество на обща стойност, по-голяма от 40 000 лв. под формата на влогове, акции, дивиденти, произведения на изкуството, МПС, селскостопански земи и др. посочени в закона.

Важно е да се знае, че трябва да бъдат изпълнени всички посочени по-горе изисквания - едновременно. Ако гражданинът не отговаря дори на едно от тях, вероятно няма да получи право на компенсация. Всяко притежание или непритежание на описаните собствености се доказва с декларация. Такава се предоставя от общината на съответното населено място.

Процедура
Оказва се, че осребряването на лихвоточките съвсем не е лек процес. Всеки минал по този път може да го потвърди. И тъй като на практика всеки случай малко или много е самостоятелен не е лесно да се даде обща рецепта как да се действа. Въпреки това има 2-3 стъпки, без които не може:


· Обърнете се към общината, за да разберете къде да кандидатствате за одобрение за компенсация. Органът е местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд;

· Подайте нужните документи за кандидатстване. Комплектът трябва да съдържа горните удостоверения за притежаваните движимости и недвижимости, както и допълнителните формуляри изисквани при кандидатстването. От Националния компенсационен жилищен фонд към МС поясняват, че документите се подават в общината на населеното място, където е направен влога. Формулярите се дават на място;

· Изчакайте одобрението.
Вероятно при кандидатстването ще се наложи да бъде представен документ удостоверяващ степента на нуждата от жилище. Това е познатата т.нар. „категория нуждаещ се", което от своя страна ще наложи категоризация на нуждите ви. Документ за категорията нужда се получава от общината, след като комисия е оценила степента на тази нужда.

Категоризация
се допуска, ако кандидатът е в списъците на нуждаещите се и след подаването на съответната молба. В случай, че кандидатът не присъства в тези списъци, вероятността да бъде одобрен за компенсация значително намалява. Пак в общината трябва да се пита за евентуалните възможности по-нататък.

Прехвърлянето
на лихвоточките е вариант в тази посока. След като мине разглеждането на кандидатурата и ако лицето бъде одобрено за компенсация, последната стъпка е да осребри лихвоточките си. Изглежда, че с това всичко приключва, но както в много случаи, така и сега има едно „НО". Одобрението за компенсация съвсем не означава, че лицето ще успее да си осребри лихвоточките.

За да станат те реални пари е нужно да се изпълни още нещо - да закупите или да построите жилище. Наглед изглежда просто, но нека помислим на практика колко от хората могат да закупят жилище сега или да построят такова. Малко са. По този начин, макар и даден шанс за осребряване на лихвоточките, задачата се оказва нелека.

В допълнение към това можем да добавим и съвсем реалния риск притежателят на лихвоточки да не получи нищо за тях. Причините да се случи това най-общо казано са неизпълнение на горните изисквания или такова да е решението на комисията. Тогава какво? Вариантите не са много. Ако се вгледаме в тях ще видим само един - лихвоточките да се прехвърлят на роднина и той да се възползва от тях.

Прехвърляне

С новите поправки в закона такава възможност вече има. Накратко лихвоточките могат да се прехвърлят на всички роднини по права линия, както и на тези по съребрена, но само до втора степен. Прехвърлянето на лихвоточките се извършва пред нотариус в присъствието на лицата, които прехвърлят лихвоточките и на които се прехвърлят.

Прехвърлянето се оформя с договор за прехвърляне на лихвоточки. Възможно е да се наложи да предоставите и актове за раждане, и други подходящи документи за удостоверяване на роднинството. Имайте това предвид, когато отивате при нотариуса.

Следващия етап от промяната на собствеността на лихвоточките продължава с посещение на офис на Банка ДСК, за да бъде отразен и там акта. За тази процедура банката издава документ, който заедно с останалия набор от документи вече описан по-горе се отнася до общината. Следва процесът по кандидатстване за одобрение за компенсация (виж по-горе).

Цена
Понастоящем цената на една лихвоточка е 8 ст. Предвидете също така и евентуални разходи по целия процес. Такива може да възникнат във връзка с оценката на нуждата от жилище, такса за прехвърляне на лихвоточките (ако такова се предприеме), други такси, които не могат да бъдат обхванати на този етап. Таксата при нотариуса зависи от интереса, който се удостоверява (стойността лихвоточките, които се прехвърлят).

Размерът е регламентиран в ТАРИФА ЗА НОТАРИАЛНИТЕ ТАКСИ КЪМ ЗАКОНА ЗА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНАТА ДЕЙНОСТ. Вероятно ще бъде приложен чл. 10 от тарифата. Основавайки се на него можем да допълним, че таксата може да варира от 5 лв. до максимум 1000 лв., в зависимост от стойността на лихвоточките, които се прехвърлят.

Стойността им от своя страна се установява като се умножи броя по цената им. От общината би трябвало да получите информация за броя и цената на лихвоточките, както и надлежните документи удостоверяващи това. Документите трябва да се представят на нотариуса в оригинал.

Срок
Желаещите да се възползват от лихвоточките си имат следните възможности: ако възнамеряват да ги прехвърлят - срок до 21.05.2009 г. Получилите лихвоточки чрез прехвърляне, както и правоимащите имат срок до 21.11.2013 г. да закупят жилище или да построят такова. След този срок приключва компенсирането на притежателите на лихвоточки. Този път завинаги.

Съветваме всички заинтересовани по този въпрос да предприемат нужните мерки. Надяваме се опитът ни да пресъздадем съдържанието на закона и да споделим някои наблюдения от практиката да е бил полезен. Наистина неяснотите са много, а информацията оскъдна. Въпрос на лична организация на всеки заинтересован е да постигне основната цел - компенсация за спестяваните от него и използвани от държавата пари.