Хората, които ползват услуги за бързи кредити и в момента са с такива, трябва да ги изчистят, ако имат възможност. Не трябва да прибягват до нови в следващите месеци, когато се очакват още затруднения. Това заяви кредитният експерт и консултант Тихомир Тошев пред телевизия Bulgaria On Air.

Според него, друг вариант е да се използват безлихвените кредити, които държавата гарантира. Те са до 1500 лева и са предвидени за посрещане на нуждите на хората, останали без работа, но в краен вариант, част от сумата може да се ползва за погасяване на бърз кредит. "Тези кредити, които дава държавата, са за нашите нужди, за изхранването ни. Но може да се използват частично. Това е удобен вариант, защото те са безлихвени", посочи Тошев.

За над 2 милиарда лева са отпуснатите бързи кредити в страната към момента. Множество хора са подали жалби до омбудсмана Диана Ковачева, че поради извънредното положение, са в пълна невъзможност да ги погасяват. Тошев заяви в "България сутрин", че бързите кредити са най-скъпият кредитен продукт.

По думите му, когато има ръст на безработицата, има и ръст на бързите кредити и посъветва хората да не се обръщат към този вариант, ако търсят средства.

Тошев заяви, че в програмата на банките има дадени много варианти. Експертът съветва хората да се обърнат към тях и да видят какви варианти ще им предложат, според техните лични нужди.

"В момента банките предлагат облекчения. БНБ наложи мораториум върху изплащането на кредитите в условията на икономическата криза", каза Тошев.