Потребителските кредити са най-ползваните у нас, по последни данни има има около 2 млн. такива кредита. Техният срок на погасяване е до 10 години. Това коментира днес в сутрешния блок на бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му, лихвите по потребителските кредити плавно тръгват нагоре, и се очаква в края на годината да стигнат 5,5-8,5%. Доскоро потребителски кредит можеше да бъде изтеглен на около 4% лихва.

Експертът даде пример, че при потребителски кредит от 20 000 лева, чиято месечна вноска сега е 220 лв., в края на годината тя може да стане 240 лева, т.е. годишно нарастването е с още около една месечна вноска. Според Тошев, за повечето кредитополучатели, това повишение няма да представлява затруднение за плащане.

При лихвите по депозити в банките у нас обаче, все още не се забелязва никакво повишение, и те продължават да са около нулата.

Що се отнася до лихвите по ипотечни кредити, през първите два месеца на годината, лихвите по новите кредити се повишиха с 0,1-0,3 процентни пункта, отбеляза Тихомир Тошев.

Той отново даде практически пример, при който при изтеглен ипотечен кредит от 150 000 лева (какъвто е средният размер у нас) за срок на изплащане от 25 години, през декември миналата година при лихва от 2,5% месечната вноска е 670 лева. Докато същият кредит, изтеглен през февруари или март тази година, вече ще е с лихва от 2,8%, и съответно с месечна вноска от 700 лева.

Относно пазарът на имоти като цяло, кредитният експерт прогнозира, че ще има намаление на броя на сключените сделки през тази година спрямо предходната. В същото време обаче, цените на жилищните имоти в страната като цяло, едва ли ще тръгнат надолу, а в столицата най-вероятно плавно ще вървят нагоре.

Кредитите за населението у нас са нараснали близо два пъти по-бързо от депозитите през 2022 година

Кредитите за населението у нас са нараснали близо два пъти по-бързо от депозитите през 2022 година

Какви са причините за това