2017 г. бе важна година за Amazon. В сделка за 13,7 милиарда долара тя закупи веригата за хранителни стоки Whole Foods Market Inc. Главният ѝ изпълнителен директор Джеф Безос пък стана най-богатият човек в света. Според един анализатор, 2018 г. няма да е по-малко интересна.

Съоносвателят на Loup Venture Джийн Мънстър твърди, че Amazon може да продължи да разтърсва и офлайн търговията, като загуби веригата магазини Target Corp.

Зад прогнозата стоят две причини, пише той: споделената демографска група и броя магазини. Мънстър посочва, че е трудно да се каже кога точно евентуална сделка може да се случи, но е лесно да се види добавената ѝ стойност.

Цифрите показват, че сливането ще бъде одобрено от регулаторите, а Wal-Mart Stores Inc. все пак ще имат повече магазини. Прогнозната стойност е за около 41 милиарда долара - или 15% над сегашната стойност на Target. След публикуване на анализа, акциите на Target подскочиха с 3,7 процента, а тези на Amazon - с 1,6%.

Amazon може да има интерес и не само в покупката на вериги магазини. Миналият месец банковият анализатор Кен Лион прогнозира, че интернет гигантът може да си закупи и банка.