Футболните клубове от английската Висша лига (Premier League) вече са похарчили за летни трансфери на играчи рекордните 925 милиона  фунта стерлинга (1,2 млрд. долара), пишат медиите на Острова, позовавайки се на изследване на Deloitte.

Със сигурност тази огромна сума ще бъде надхвърлена, защото трансферният прозорец се закрива днес в полунощ, а по традиция през последните  часове ще се обявят още милионни футболни сделки.

Предишният рекорд за аналогичния трансферен период бе през лятото на 2015-а -  870 млн.  паунда ($1,14 млрд.).

За активната покупка на играчи спомагат растящите приходи на клубовете от телевизионни права, както и огромната конкуренция между лидерите в английския шампионат. За треньори също се привличат знакови фигури като Жозе Мауриньо, Хосеп Гуардиола, Антонио Конте.

През миналия месец бе финализирана сделката за преминаването на френския футболист Пол Погба от италианския „Ювентус” в „Манчестър Юнайтет” за рекордните 110 милион евро. Сумата, посочват коментатори, се равнява на 20 процента от оперативната печалба на клуба за 2015 година.

Във вторник, 30 август, лондонският  „Арсенал” привлече в състава си  испанския нападател Лукас Периес и германския защитник Шкодран Мустафи за 50 милиона фунта ($65,4 млн.).

По темата коментира треньорът на „Ареснал”, Арсен Венгер: „Аз не зная, какъв ще е пределът (на сумата за летни трансфери – бел. ред.), но съм убеден, че в Англия има много клубове с големи пари, които още не са успели да похарчат... Можете да бъдете поразени...”.