Компанията от Южна Корея Hyundai Motor намери, след месеци изчакване и търсене, купувач за завода си в Санкт Петербург - компания от Казахстан реши да го купи. Преговорите са достигнали финален етап, съобщава корейската телевизия MBC.

За възможният купувач на предприятието в Русия на южнокорейската компания се обявява казахстанската Astana Motors, която притежава два завода, в които се сглобяват автомобили Hyundai в Казахстан.

Към момента Hyundai чака одобрение на сделката от съответните руски агенции, като е изявила желание за включване на опция за обратно изкупуване на активите си в Русия.

Преди началото на военните действия в Украйна, поделението на Hyundai в Русия е продавало на месец средно по 17 000 автомобили, сглобени в завода в Санкт Петербург. Обаче след март 2022 г. доставките на компоненти са спрени и съответно заводът не работи, а работниците и служителите са изпратени в неплатен отпуск.

Юнокорейската компания месеци наред се колебаеше дали да прекрати дейността си в Русия, заради големите инвестиции, направени през последните години. Едва през октомври миналата година автомобилният концерн се замисли за продажба на завода си в Санкт Петербург, поради "невъзможността да водят нормална финансова дейност".

Hyundai Motor America изтегля от пазара в САЩ над 560 000 автомобили заради технически проблеми

Hyundai Motor America изтегля от пазара в САЩ над 560 000 автомобили заради технически проблеми

Kia от своя страна изтегля 3555 автомобила