Българската ИТ компания "Алтерко" се готви да продаде част от бизнеса си в Азия само няколко дни, след като потвърди създаването на ново подразделение в Китай. 

Компанията търси купувач на телекомуникационния си бизнес са на континента, обединен във фирмите Allterco PTE в Сингапур, Allterco SDN в Малайзия и Allterco Co. в Тайланд. Към момента предложение за закупуването на дъщерните дружества има от сингапурската Skylight Venture Capital в размер на 2,1 милиона евро или на над 4 милиона лева.

Това става ясно от уведомление за полученото предложение на "Алтерко" до Комисията по финансов надзор и Българската фондова борса.

Офертата е индикативна и в момента предстои тя да бъде разгледана и да бъдат проведени преговори по нея.

В началото на този месец от българската компания обявиха, че ще учредят дъщерно дружество в Китай с централа в град. Тогава стана ясно, че там е концентрирана и голяма част от производствения капацитет на продуктите на "Алтерко Роботикс". Решението за тази стъпка беше взето във връзка с обявените планове за навлизане на азиатските пазари и оптимизиране на логистиката за региона.

Българската "Алтерко" учредява дъщерно дружество в китайската Силициева долина

Българската "Алтерко" учредява дъщерно дружество в китайската Силициева долина

Компанията отчете почти 100% ръст на печалбата през 2020 г.

Също тогава компанията, която стои зад популярните IoT продукти от сериите Shelly и MyKi, отчита ръст на печалбата през кризисната 2020 година с почти 100% до 13,94 милиона лева. Приходите от продажби растат с 40% до 46,8 милиона лева.

През 2018 година "Алтерко" продаде телекомуникационните си компании в Европа. Купувач тогава беше европейският лидер и най-бързо развиваща се компания в областта на нотификациите и мобилните услуги LINK Mobility Group ASA (LINK). Предварително обявената стойност на сделката беше 8,8 милиона евро.

Българският технологичен производител има десетилетия опит на телекомуникационния пазар с услуги и продукти, които предоставят възможности на бизнеса да се възползва от предимствата на мобилните разплащания, мобилните портали и мобилния маркетинг.

Българската "Алтерко" продава европейския си бизнес за €8,8 милиона

Българската "Алтерко" продава европейския си бизнес за €8,8 милиона

Включва компании у нас, както и в Македония и Румъния

Групата има директни отношения с над 20 мобилни оператора, които осигуряват достъп до над 1 милиарда крайни потребители. Тя разполага с офиси в 7 държави на 3 континента, включително в градове като Сингапур, Куала Лумпур, Лас Вегас, и има над 100 служители.

Последният продукт, който "Алтерко" представи, бе умният детектор за движение Shelly Motion, който е разработен с технологии на американската Silicon Laboratories. Сензорът бе посрещнат с интерес и само за 20 часа бяха поръчани всички произведени 10 хиляди бройки.