Българската "Би Ай Телевизия" вече има нов собственик - телевизионният продуцент Мирослав Янев. Той я е купил от досегашните собственици братята Румен и Павел Вълневи, а сделката вече е финализирана.

"Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television) вече не е мое притежание", съобщава Павел Вълнев в открито писмо до медиите. Той признава, че се разделя с телевизията с тъга, защото за него е повече от бизнес проект.

BiT бе насочена към българите емигранти по света

Източник: BiT

BiT бе насочена към българите емигранти по света

За продажба на телевизията се говори от около година, като се спекулираше с имената на различни потенциални купувачи и собственици на медии. Говореше се, че медията няма достатъчни рекламни приходи и има финансови проблеми.

За това намеква и самият Вълнев с думите, че българският телевизионен пазар е особен и съсредоточен в мейнстрийма, а рекламата също е насочена натам. Той отрича всякаква политическа и икономическа намеса в BiT, докато е бил неин притежател и изразява надежда тази традиция да се запази и занапред.

Новият собственик - ТВ продуцентът Мирослав Янев

Източник: БГНЕС

Новият собственик - ТВ продуцентът Мирослав Янев

Новият собственик Мирослав Янев е със сериозен опит в медийния бранш. Работил е по тв форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. е изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на bTV. Заедно с Асен Блатечки продуцира игралния филм "Бензин".

Телевизия BiT е създадена през 2015 г. с идеята да е насочена към българската емигрантска общност в САЩ и останалите държави по света. Медията има 2 централи - в Чикаго и в София, като излъчва и от двете места. В офиса в Чикаго работи популярната българска журналистка Ралица Василева, която дълги години беше водещ на новините по CNN.

Бившите собственици братя Вълневи имат голям спедиторски и логистичен бизнес в Чикаго, където живеят от години. Основен фактор при създаването и управлението на телевизията беше Нери Терзиева, бивш директор на Ефир2 на БНТ и прессекретар на президента Петър Стоянов. Сред водещите фактори в медията е и журналистът Сашо Диков, който е програмен директор на BiT.