Бившият банкер от Credit Suisse Group Андрю Пиърс е признал пред съда в Бруклин, че е получил подкупи на стойност поне 45 млн. долара за уреждане на кредити в размер на 2 млрд. долара за мозамбикски компании, предаде Bloomberg. Той се е признал за виновен по обвинения в конспирация и е посочил, че поне четирима други банкери от финансовата институция също са получили милиони долари от корабостроителната компания Privinvest Group.

"Всички те имаха роля за осигуряване на кредитите от страна на банката", е казал Пиърс. "Те предоставиха на банката невярна информация относно Privinvest Group." Банкерът е ключов свидетел срещу Жан Бустани, търговец от корабостроителната компания, описван като мозъка зад схеми за измамване на американски инвеститори. Прокуратурата в Мозамбик разследва представители на компанията и инвестиционни банкери за кражбата на заеми на стойност 200 млн. долара.

Главният оперативен директор на Credit Suisse подаде оставка заради шпионския скандал

Главният оперативен директор на Credit Suisse подаде оставка заради шпионския скандал

В скандала вече е намесено и самоубийство

Според защитата на Бустани той няма нищо общо с продажбата или маркетирането на компанията пред инвеститорите. Адвокатът на търговеца Михаел Шахтер изтъкна още, че Пиърс е получил "най-сладката възможна сделка" с американския съд и дава показания срещу Бустани, за да избегне затвора.

Заемите от Credit Suisse са за три отделни проекта, включително за изграждане на флотилия за риболов на риба тон, построяването на корабостроителница и извършване на операции по следене за сигурността на мозамбикската брегова линия.

Българка и други двама бивши банкери от Credit Suisse са арестувани за измами за $2 милиарда

Българка е сред арестуваните за измама за $2 милиарда

Схемата е свързана със заеми за фирми в Мозамбик

Според обвинението Privinvest е начислявал недействително високи цени на местното правителство за доставката на оборудване и услуги, като по този начин компанията си е осигурявала финансовия ресурс, чрез който да подкупва банкери и други висши служители. Сред тях са четирима мозамбикски чиновници, които също са получили милиони долари от компанията, както и сина на бившия президент на страната Армандо Гебуза, който е получил крупната сума от 50 млн. долара.