Telekom Austria AG и Emirates Telecommunications Group (e&) са сред потенциалните кандидат-купувачи на собственика на Vivacom - United Group, съобщава Bloomberg, като цитира свои източници. Едната група вече има български телеком в лицето на A1, докато другата в момента е разследвана от Европейската комисия за непозволена държавна помощ, след като обяви, че ще придобие операторите на PPF в няколко държави, сред които е и нашата.

Спекулациите около бъдещето на United Group, която има бизнес у нас, в Гърция, Хърватия, Словения, Черна Гора, Босна и Херцеговина и Сърбия, се засилиха през последните месеци. Инвестиционният фонд BC Partners е мажоритарен собственик на групата, като според медийни публикации той усилено търси купувач с очакването за цена от около 8 млрд. евро заедно с дълговете.

Продажбата на United Group: Сделка с арабско участие може да прекрои родния телеком пазар

Сделка с арабско участие може да прекрои родния телеком пазар

Може ли две от трите големи групи да се окажат с един собственик или по-скоро ще видим "разпродажба"?

Източниците на Bloomberg твърдят, че e& и Saudi Telecom Co. (която чрез своето подразделение Tawal придоби част от пасивната инфраструктура на United Group, включително - тази у нас) разглеждат вариантите за конкретни оферти. На ранен етап е и работата по евентуално предложение от инвестиционните компании Apax Partners и Warburg Pincus.

Според бизнес медията BC Partners са предложили United Group също и на Telekom Austria, Orange SA и Iliad.

Саудитски телеком обмисля закупуването на собственика на Vivacom и Нова телевизия

Саудитски телеком обмисля закупуването на собственика на Vivacom и Нова телевизия

stc Group е започнала предварително проучване на възможностите за придобиване, но до официална оферта може и да не се стигне

Не се изключва и вариантът "на парче" - някои от бизнесите на United Group на различни пазари да бъдат отделени и продадени.

Очакването на BC Partners е да получат необвързващи предложения до края на юли, като източниците на Bloomberg твърдят, че все още няма яснота кой от замесените има реален интерес от сделка.

Официален коментар от компаниите към момента няма.