Саудитската телеком компания stc Group обмисля оферта за закупуването на един от водещите оператори в Югоизточна Европа и собственик на Vivacom и Нова телевизия - United Group. Информацията бе съобщена от Reuters, позовавайки се на три различни източника, запознати с потенциалната сделка. За сериозен интерес е все още рано да се говори, тъй като намеренията на арабската компания са в начален етап, се уточнява в информацията.

Сделка или не

Саудитската stc е започнала предварително проучване на възможностите за придобиване, но до официална оферта може и да не се стигне, коментира един от източниците.

От своя страна, британският инвестиционен фонд BC Partners, мажоритарен собственик на United Group след успешна сделка с KKR, също работи по потенциалната възможност за продажба. Дори от дружеството се обмислят различни начини за увеличаване на стойността на продажбата, в това число и разделянето ѝ на различни региони, твърдят двама от източниците.

Една от най-големите глобални инвестиционни компании BC Partners придобива IT бизнес в България

Една от най-големите глобални инвестиционни компании BC Partners придобива IT бизнес в България

Чрез едно от дружествата в портфолиото си - "Keн БидKo Лимитид" придобива Kin + Carta

Ако сделката все пак се случи, United Group може да бъде оценена на 8 млрд. евро, включително задълженията, коментира един от източниците.

Към момента, представителите на двете страни по потенциалната сделка отказват коментар.

Увеличаващ се пазарен дял

Едно успешно закупуване на United Group ще бъде следваща стъпка от експанзията на stc на европейския пазар. През миналата година тя стана собственик на миноритарен дял в испанската Telefonica, декларирайки намерение да го удвои до близо 10%.

През своето дъщерно дружество TAWAL пък придоби пасивна инфраструктура в България, Хърватия и Словения, дотогавашна собственост именно на United Group.

КЗК разреши на Tawal да купи част от инфраструктурата на Vivacom

КЗК даде на саудитска компания да купи кулите на Vivacom

Саудитската компания придобива кулите на телекома

Според един от източниците продажбата е привлякла вниманието и на инфраструктурни фондове, които се интересуват от участие в търгове за бизнеса на дружеството в конкретни държави като Гърция, Хърватия и Словения.

Както Money.bg вече ви информира, през април базираната в Абу Даби компания Emirates Telecommunications проучваше потенциалните възможности за подобна сделка, но тя така и не се случи.

Продажбата на United Group: Сделка с арабско участие може да прекрои родния телеком пазар

Сделка с арабско участие може да прекрои родния телеком пазар

Може ли две от трите големи групи да се окажат с един собственик или по-скоро ще видим "разпродажба"?