Комисията за защита на конкуренцията разреши на саудитската Tawal да придобие пасивната инфраструктура на Vivacom чрез регистрирано в Люксембург свое дъщерно дружество. Решението на антимонополния регулатор има отношение и към намеренията на компанията да купи аналогични бизнеси в Хърватия и Словения.

Това се случи, въпреки протестите на Yettel, според които производството трябва да бъде спряно, докато КЗК не се произнесе по казуса с "Булсатком", в който Vivacom също е страна.

United Group продаде клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения

Собственикът на Vivacom продаде част от инфраструктурата си у нас и в още две страни

Саудитската stc Group ще плати общо 1,22 млрд. евро

Детайли: В решението на КЗК се съдържа подробен анализ на законодателството и на дейността на засегнатите предприятия и пазарите им, като според него "планираната концентрация на да окаже въздействие на нито един съответен пазар на територията на страната, поради което в резултат на сделката няма да възникнат хоризонтални, вертикални или конгломератни ефекти".

От друга страна: "Йеттел България" ЕАД искат спиране на производството и го обвързват с това за придобиването на "Булсатком". Телевизионният и интернет доставчик беше купен от бившия член на надзора на Vivacom Спас Русев, като стана ясно, че сделката е финансирана частично от United Group (собствениците на Vivacom), като в замяна те получиха пасивната инфраструктура на компанията.

"Двете производства са свързани, доколкото касаят придобиването на едни и същи активи на пасивна мобилна инфраструктура", пишат от компанията в становището си и изразяват опасения за конкурентната среда след концентрацията. Затова и от Yettel настояват за обстойно проучване и анализ на ефектите от сделката, "както и потенциалното поведение на новото за европейския пазар предприятие".

United Group признаха, че са финансирали сделката на Спас Русев за "Булсатком"

Собственикът на Vivacom призна, че е финансирал Спас Русев за "Булсатком"

Телекомът ще придобие базовите станции и оптичната мрежа на компанията

От Tawal на свой ред отбелязват, че КЗК има достъп до документите по различните производства и така съставът може лесно да изиска и получи информация без да спира процедурата. Освен това подчертават, че сделката ще даде по-голям достъп на трети лицата до кулите и освен това съдържа ангажимент за изграждане на 2000 нови базови станции, което ще е от полза за потребителите.

Какво следва: Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд - София област.

Контекст: Продажбата на близо 5000 кули в 3 държави за 1,22 млрд. евро е част от глобалната тенденция телекомите да отделят физическата инфраструктура и клиентските услуги в отделни бизнеси заради спецификите на всяка една от тези дейности.

Купувачът Tawal e най-големият доставчик на ICT инфраструктура в Близкия Изток и Северна Африка с общо над 16 000 обекта.