Компанията United Group, която притежава телекома Vivacom у нас, обяви, че продава своята физическа телеком инфраструктура в България, Хърватия и Словения на TAWAL - подразделение на саудитската stc Group.

В рамките на сделката срещу 1,22 млрд. евро собствеността си ще сменят над 4800 кули в трите държави.

Детайли: Това е първа европейска инвестиция на TAWAL - най-големият доставчик на ICT инфраструктура в Близкия Изток и Северна Африка с общо над 16 000 обекта.

United Group планира да продаде част от мобилната си инфраструктура, сделката вероятно ще засегне и България

Собственикът на "Виваком" и "Нова телевизия" планира да продаде част от мобилната си мрежа, сделката вероятно ще засегне и България

Телекомът търси бърз начин да финансира предстоящи плащания по облигации

"Сделката ще даде възможност за продължаване на инвестициите в мобилната мрежа, включително плановете за изграждане на около 2000 допълнителни обекта през следващите 20 години, което ще позволи на United Group да продължи да предоставя висококачествени услуги на своите клиенти в дългосрочен план", се посочва в официалното съобщение на United Group.

United Group признаха, че са финансирали сделката на Спас Русев за "Булсатком"

Собственикът на Vivacom призна, че е финансирал Спас Русев за "Булсатком"

Телекомът ще придобие базовите станции и оптичната мрежа на компанията

Към момента тя запазва контрола над кулите си си в Сърбия, Гърция, Босна и Черна гора. От United Group заявяват, че ще продължат с успешните си сливания и придобивания и ще търсят възможности за разрастване в рамките на ЕС.

Контекст: Глобална тенденция е телекомите да отделят физическата инфраструктура и клиентските услуги в отделни бизнеси заради спецификите на всяка една от тези дейности. Подобни процеси се случват и у нас и с трите телекома. Vivacom обаче първи продават този си бизнес на външна компания.

Vodafone изкарва телефонните си кули в нова компания

Vodafone изкарва телефонните си кули в нова компания

Новата фирма ще управлява 61 700 антени в 10 държави

За евентуална продажба на част от мрежовата инфраструктура на United Group се знае още от ноември 2022 г. Появиха се информации, че инвестиционната банка Goldman Sachs е била наета, за да намери купувачи на активите. Това се случи на фона на поскъпващите облигации на United Group заради фактори като висока инфлация и все по-високи лихви.

Междувременно у нас United Group придобиха мрежовата инфраструктура на "Булсатком", включително - кулите на компанията.

В прав текст: "Радваме се, че успяхме да изкристализираме стойността на нашите активи в сделка, която ни позволява да намалим разходите си и да се справим с глобалния макроикономически натиск. Това ще подпомогне по-нататъшните инвестиции в компаниите от нашето портфолио, за да се гарантира, че те ще останат конкурентоспособни на съответните пазари. Радваме се, че намерихме силен партньор в лицето на TAWAL и ще търсим допълнителни възможности за сътрудничество с тях, докато разширяват присъствието си на европейския пазар", заяви изпълнителният директор на United Group Виктория Боклаг.

"Нашето споразумение с United Group е вълнуваща нова глава за TAWAL и stc Group. Това е голямо постижение в рамките на амбициозната ни стратегия за растеж и разрастване на международното ни присъствие. Ние вече сме водещи в трансформацията на дигиталните способности на Саудитска Арабия и тази транзакция затвърждава ангажимента ни да инвестираме в най-добрите в класа си технологии и инфраструктура, за да сме водещи в създаването на условия за свързване на света", заяви изпълнителният директор на stc Group Олаян Алуетаид.