Сделката за придобиването на телевизионния и интернет доставчик "Булсатком" от страна на Спас Русев е станала възможна чрез финансиране от страна на United Group, става ясно от презентация на отчета на групата, с която Money.bg разполага.

United Group купи Vivacom именно от Русев, като той остана в Надзорния съвет до началото на септември тази година. От отчета става ясно, че инфраструктурата на "Булсатком" ще бъде придобита именно от телекома.

При обявяването на сделката Русев коментира пред "Капитал", че тя е "финансирана с комбинация от мои собствени средства и заеми от международни финансови институции, няма българско участие" и е възможно някои активи да бъдат продадени.

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Сделката се проточи повече от година

"През септември 2022 г. предоставихме 127 млн. евро заем на Viva Corporate (на Спас Русев - б.р.), за да улесним нейната сделка по придобиването на "Булсатком". Към 25 ноември 2022 г. този заем е прихванат от (1.) Плащане на стойност 3 млн. евро за базовите станции на "Булсатком" и (2.) предплата по закупуването на оптичната мрежа на "Булсатком". Останалите 37 млн. евро се очаква да бъдат рефинансирани от търговски банки", пише в отчета.

В него се посочва, че транзакцията за 148-те базови станции, използвани към момента под наем от Vivacom, A1 и Yettel вече е осъществена, тъй като не е било необходимо становище от регулаторите. Очакването на United Group е ситуацията да бъде сходна и с оптичната мрежа заради възможността "Булсатком" да я използва под наем. "За да няма колебания, ние ще се обърнем към КЗК, за да разберем дали тя ще потвърди нашия анализ или ще одобри сделката (ако сметне, че е необходимо одобрение).

United Group планира да продаде част от мобилната си инфраструктура, сделката вероятно ще засегне и България

Собственикът на "Виваком" и "Нова телевизия" планира да продаде част от мобилната си мрежа, сделката вероятно ще засегне и България

Телекомът търси бърз начин да финансира предстоящи плащания по облигации

Мрежата на "Булсатком" е 5100 км под земята и 1900 км над нея с достъп до 611 00 адреса в 347 населени места.

От United Group посочват като мотив за сделката успешното разделяне на мрежовата инфраструктура от останалата част от Vivacom и започналата подготовка за нейната продажба. Новите 148 кули се очаква да повишат значително доходността за компанията при намиране на подходящ купувач за този бизнес, но също и чрез отдаването им преди това.

Сега сходно отделяне на инфраструктурата предстои за Vivacom и по отношение на оптичните връзки, става ясно от отчета. Очакванията са "Булсатком" да продължи да плаща за инфраструктурата и така да се генерират 9 млн. евро оперативни приходи годишно.

"Булсатком" е сред пионерите на цифровата телевизия у нас и все още е лидер пред Vivacom и A1, а освен това е и сред сериозните интернет доставчици у нас. Мобилната инфраструктура на компанията беше част от опита ѝ да се наложи и в сферата на 4G услугите - амбициозен проект, който приключи неуспешно и допринесе за дестабилизирането ѝ.