Братята Кирил и Георги Домусчиеви официално са подписали споразумение за придобиване на групата на "Нова телевизия" и "Нет Инфо".

Сделката с досегашния собственик - шведската медийна група MTG, е договорена чрез новото дъщерно дружество на "Адванс Пропъртис" ООД - "Адванс Медиа Груп" и ще бъде на стойност от 185 милиона евро, става ясно от официално съобщение на шведското дружество. Същата информация е потвърдена в писмо до служителите на "Нова телевизия".

"Нова" е най-голямата медийна група в България и притежава 7 телевизионни канала, както и онлайн бизнес, който достига до средно 74% от българското население всеки месец. "Нова" генерира продажби в размер на 1,154 милиона шведски крони и оперативна печалба от 223 милиона шведски крони през 2018 година, като за нея работят 650 души. MTG за първи път навлезе на българския пазар през 2007 година, като инвестира в Balkan Media Group, а след това през 2008 година придоби "Нова" и обедини двата бизнеса през 2009 година", посочват в съобщението от MTG.

Постигнатото споразумение е за придобиване на 100% на "Нова телевизия" и мажоритарен дял в онлайн медийната група "Нет Инфо". Предстои то да бъде одобрено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Припомняме, че предишната сделка за "Нова броудкастинг груп" беше спряна именно от регулатора. През миналата година КЗК не разреши на чешкия бизнесмен Петр Келнер, който купи българските активи на Telenor, да придобие дружеството. 

Неговата оферта за групата също беше в размер на 185 милиона евро, но беше за придобиването на 95% от компанията. Предложението беше значително под цената, която плати групата MTG за телевизията през 2008 година. Тогава сделката беше за 630 милиона евро.

Според документи, публикувани в Търговския регистър, братя Домусчиеви са подписали договор за кредит с четири банки: ДСК, ОББ, "УниКредит България" и белгийския клон на BNP Paribas. Общият размер на заема е €100 милиона.

Като длъжници са вписани две дружества: "Адванс Медиа Груп" и "Адванс Пропъртис". Средствата са разделени 80:20 между двете компании.

Според решението на регулатора от миналата година, "Нова броудкастинг груп" АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространени и между 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги, пишеше в решението на КЗК.

Самият Келнер не притежава други медии в България, а групата на "Нова" не е продавала части от бизнеса си след решението на КЗК. Собственикът на Telenor обжалва решението на регулатора, но първото заседание по делото бе насрочено чак за 12 март тази година.

Пропадна и сделката за "Нова"

Пропадна и сделката за "Нова"

КЗК забрани придобиването

През януари собственикът MTG обяви, че се е отказала да продаде "Нова броудкастинг груп" на Петр Келнер.

Освен председател на КРИБ, Домусчиев е собственик на ПКФ "Лудогорец", както и на фармацевтичните "Хювефарма", "Биовет", както и на "Параходство Български морски флот" и други.