Втората най-голяма тютюнева компания в света, която е и собственик на част от марките на "Булгартабак" у нас - British American Tobacco, сключи споразумение за продажба на бизнеса си в Русия и Беларус, съобщават от корпорацията, цитирани от CNN Business. Новината идва 18 месеца след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, което предизвика масовото изселване на западни фирми от руския пазар.

В изявление от BAT посочват, че са сключили официално споразумение за продажба с консорциум, ръководен от членове на мениджърския екип на руския филиал на компанията. Очаква се сделката да приключи през май догодина.

"След завършването на тази сделка BAT вече няма да има присъствие в Русия или Беларус и няма да получава финансова печалба от текущите продажби на тези пазари", казат от компанията.

British American Tobacco с глоба за $635 милиона заради търговия с тютюн със Северна Корея

Търговията със Северна Корея коства $635 милиона на втората най-голяма тютюнева компания в света

Продажбите на изолираната комунистическа нация са се извършвали между 2007 и 2017 г.

През февруари от British American Tobacco заявиха, че техните резултати за 2022 година са били силно ударени от "санкционна такса" в размер на $764 милиона, свързана с техния руски и беларуски бизнес. Таксите за обезценка, тоест рязко намаляване на стойността на активите, съставляват по-голямата част от тази сума.

Руският и беларуският бизнес на компанията представлява около 2,7% от приходите на дружеството.

От компанията, която е оценена на $72 милиарда, обявиха още през март миналата година, малко след избухването на войната в Украйна, че тяхната собственост върху руския бизнес "вече не е устойчива в настоящата среда".

Оттогава насам обаче Кремъл прави все по-трудно западните компании да се изтеглят изцяло от Русия, като ги задължава да плащат огромни такси на правителството при продажба на активите си.

Така нидерландският производител на бира Heineken обяви напускането на страната миналия месец, заявявайки, че е продал руския си бизнес за символичната сума от 1 евро.

Тютюневият гигант BAT затваря свое поделение в Брюксел, за да го отвори в Румъния

Тютюневият гигант BAT затваря свое поделение в Брюксел, за да го отвори в Румъния

Това е поредна маневра на концерна в посока северната ни съседка