Британската мултинационална компания British American Tobacco (BAT) ще трябва да плати 635,2 милиона долара след като нейно дъщерно дружество се призна за виновно по обвинения, че е заговорничило да наруши американските санкции, като продава тютюневи изделия на Северна Корея.

Продажбите на тютюн на изолираната комунистическа нация са се извършвали от 2007 до 2017 г., както според компанията, така и според Министерството на правосъдието. Северна Корея е изправена пред набор от санкции на Съединените щати, за да бъде ограничено финансирането на нейната ядрена програма и програма за балистични ракети.

Случаят представлява "единственото най-голямо санкционно наказание за Северна Корея" в историята на Министерството на правосъдието на САЩ.

"Този случай и други като него наистина служат като предупредителен изстрел за компаниите", коментира санкцията Матю Олсън, помощник-главен прокурор от отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието, цитиран от Al Jazeera.

Защо й е на Северна Корея да внася породисти коне от Русия за стотици хиляди долари?

Защо й е на Северна Корея да внася породисти коне от Русия за стотици хиляди долари?

Двете държави възобновиха трансграничната железопътна търговия през единствения си общ граничен пункт

Случаят представлява "единствената най-голяма санкция на Северна Корея" в историята на Министерството на правосъдието, каза той.

British American Tobacco, втората по големина тютюнева група в света, произвежда цигари Lucky Strike и Dunhill.

В нейния годишен отчет за 2019 г. се казва, че групата е имала операции в редица нации, които са обект на различни санкции, включително Иран и Куба, и че операциите в тези страни излагат компанията на риск от "значителни финансови разходи".

Ким Чен Ун разкри "задачата с най-висок приоритет" за Северна Корея

Ким Чен Ун разкри "задачата с най-висок приоритет" за Северна Корея

Той присъства на церемонията по откриването на нова масивна оранжерийна ферма, построена върху бивша военновъздушна база

В изявление British American Tobacco заяви, че е сключила споразумение за отложено наказателно преследване с Министерството на правосъдието, след като едно от неговите непреки дъщерни дружества в Сингапур - BAT Marketing Singapore - се призна за виновен.

"Дълбоко съжаляваме за неправомерното поведение, произтичащо от исторически бизнес дейности, довели до тези споразумения, и признаваме, че не отговаряме на най-високите стандарти, които с право се очакват от нас", каза главният изпълнителен директор на компанията Джак Боулс в изявление.