Севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъства на церемонията по откриването на нова масивна оранжерийна ферма, построена върху бивша военновъздушна база, където страната е изстрелвала ракети до миналата година, съобщиха държавните медии във вторник.

Откриването на оранжерийната ферма Ryonpho, разположена в източния окръг Хамджу, трябваше да отбележи годишнината от основаването на управляващата Работническа партия, голям празник в Северна Корея.

Ким присъства на събитието, след като ръководи тактически ядрени учения, насочени към Южна Корея през последните две седмици, които според държавните медии са предназначени да противодействат на неотдавнашни съвместни военноморски учения на южнокорейски и американски сили, включващи самолетоносач.

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Докато Русия се подготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда видя възможност

Управляващата партия на Севера разкри проекта за трансформиране на военновъздушната база Ryonpho в "силно автоматизирана ферма" и модел за селска цивилизация, като го нарече "задача с най-висок приоритет", за да помогне за подобряването на живота на хората, цел, поставена на ключова политическа среща миналия декември.

Фермата разполага с повече от 850 блока модерни оранжерии, покриващи 280 хектара, които трябва да бъдат свързани с около 1000 къщи, училища и културни и обслужващи съоръжения, съобщава новинарската агенция KCNA.

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Държавните медии до голяма степен използват празника на работниците като още една възможност да възхвалят династията Ким

Ким оглави инициативата на фермата за увеличаване на доставките на зеленчуци и похвали войниците и работниците за завършването на строителството само за няколко месеца.

Партията планира "по-динамично и уверено да тласне напред цялостното развитие на селските райони на страната с оранжерийната ферма Ryonpho като модел", каза Ким, цитиран от Ройтерс.

Той призова за изграждане на повече големи ферми, увеличаване на разнообразието от зеленчуци и за осигуряване на научно, индустриализирано производство и управление в тези ферми.

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

Асансьорите в сградите често не работят или напълни липсват, а до високите етажи не стига вода

Северна Корея за първи път представи подобна, но малко по-малка оранжерийна ферма Jungphyong в североизточния окръг Kyongsong в края на 2019 г., докато настояваше за самоувереност на фона на затягането на международните санкции срещу нейните ядрени и ракетни програми.