В началото на тази година, докато Русия се подготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда видя възможност. Тъй като Съединените щати и техните съюзници бяха "разсеяни" с противодействието на войнствеността на Москва, генералите на Пхенян подготвиха "шоу", изстрелвайки повече тестови ракети от всякога за толкова кратък период от време.

Зловещи сателитни снимки показват, че Пхенян дори в момента се готви за седмия си ядрен опит под отдалечена планина в североизточната част на страната.

Същевременно Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации, който някога осъждаше тестовете и налагаше строги санкции, сега е ангажиран с конфликта в Украйна. А на подкрепената от САЩ резолюция за повече мерки за подобни действия наскоро беше наложено вето от Русия и Китай и по-нататъшните гласувания не изглеждат по-обещаващи.

На този фон държавният секретар на САЩ Антони Блинкен заяви, че Северна Корея просто "се опитва да привлече вниманието".

За Ким обаче ядрените опити демонстрират сила, която Белият дом наистина не може да пренебрегне. Енигматичният диктатор изглежда е решен да оправдае прякора, който получи от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - "Ракетен човек".

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Държавните медии до голяма степен използват празника на работниците като още една възможност да възхвалят династията Ким

По всичко личи, че е успял да постигне това, което дядо му е започнал преди почти 50 години, превръщайки малката изолирана азиатска държава в сериозна заплаха за Съединените щати.

"Стратегическо търпение",

докато сте изправени пред ядрена заплаха

"Северна Корея е ядрена сила", каза Анкит Панда, старши сътрудник в Програмата за ядрена политика в Фонда на Карнеги за международен мир.

"Севернокорейците показаха, че могат да достигнат с ядрено оръжие наистина навсякъде в континенталната част на САЩ", добави той. По думите му демонстрацията е толкова опасна, че американските президенти "наистина няма да рискуват да атакуват Северна Корея".

До настоящата ситуация се стигна, въпреки усилията на няколко американски лидери да спрат Пхенян - от икономическите санкции на Джордж Буш, който определи Северна Корея като част от "оста на злото", до Барак Обама, който прояви "стратегическо търпение", опитвайки се да накара Ким да се "умори от програмата" или да фалира.

Трите срещи на върха на Тръмп с Ким не успяха да убедят диктатора да се откаже от ядрените ракети в замяна на облекчаване на санкциите.

Що се отнася до Байдън, той изглежда се връща към политиката на "стратегическо търпение". Настоящият президент на САЩ предложи преговори "без предварителни условия", увертюра, която беше игнорирана от Ким. Байдън заяви още че "не е загрижен" за по-нататъшните тестове в Северна Корея.

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Източник: EPA/БГНЕС

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Ким изстреля залп от тестови ракети скоро след това, очевидно в отговор.

"И ще има още", каза Нам Сунг-ук, регионален експерт в Корейския университет и анализатор от Националната разузнавателна служба на Сеул.

Северна Корея изглежда следва познат сценарий, цикъл, в който харчи много пари и усилия за своята програма за ядрени ракети, за да види до какви отстъпки може да тласне САЩ и Южна Корея.

След това се дърпа назад

Всички тестове играят "жизненоважна" научна роля, каза Кристофър Грийн, анализатор на кризисна група в Сеул. Но имат и друга такава - в международен отзвук.

Неотдавнашният залп от изстрелвания е "предназначен да вдигне малко залозите, за да се увери Ким, че светът осъзнава, че Северна Корея е във възход във военно отношение", каза Грийн.

Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заговори за първо използване на ядрено оръжие

Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заговори за първо използване на ядрено оръжие

Има признаци за ново строителство на единствения известен ядрен полигон в Северна Корея

Избягване на санкциите на ООН

Миналата година Ким изложи амбициозен план, като обеща да добави "напълно нови ядрени сили", включително по-малки тактически ядрени оръжия, както и "супер голяма водородна бомба". Някои от последните ракетни тестове бяха насочени към разработване на ядрени оръжия, които могат да летят по-близо до земята и да не могат да бъдат засечени.

Икономическите санкции може да са ударили силно страната, но Пхенян е намерил начини да ги заобиколи, за да плати за всичко това.

Основна стратегия е да се стартират кибератаки срещу глобални системи за криптовалути, според доклад на Съвета за сигурност на ООН, който заключава, че те "остават важен източник на приходи" за Северна Корея.

Други експерти забелязаха драматично увеличение на вноса на петрол през тръбопровод от Китай, който не подлежи на наложено от ООН ограничение за петрол и може да доставя 3,7 милиона барела годишно. Това е еквивалентът на общата сума, която Северна Корея може да получи от всичките си източници под санкциите на ООН.

Бързото разпространение на COVID е по-непосредствен проблем за Северна Корея. Без ваксини, лечение или дори тестове, Пхенян оценява инфекциите на почти 3,5 милиона в страна с около 26 милиона население.

"COVID, гладът и бедността се съчетават в "трудни времена" за Пхенян, което може да е една от причините за всички ракетни тестове", казва още Грийн.

"Чрез започване на цикъл на тестване, демонстриращ военна сила Ким се опитва да отклони вниманието на севернокорейците от ежедневните им проблеми."

Каквито и да са причините зад това, Байдън и новоизбраният президент на Южна Корея Юн Сук Йол обещаха да отговорят на севернокорейската агресия със собствени военни действия.

Тръмп може да се е опитал да успокои Ким, като се оттегли от съвместните учения, но Белият дом на Байдън обещава нова твърдост, включително по-смели военни учения, повече "стратегически активи" като самолети и противоракетни системи, които да бъдат разположени на юг и ангажимент на САЩ да защитава съюзници като Южна Корея и Япония с ядрени оръжия на САЩ, ако е необходимо.

"Президентът Юн и аз се ангажирахме да засилим тесния си ангажимент и да работим за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", каза Байдън, цитиран от CBC News.

Последваха нови севернокорейски тестове - осем ракети, изстреляни от Северна Корея, а САЩ и Южна Корея отговориха с осем балистични ракети в морето.

В изявление на съвместния началник-щаб на Южна Корея се казва, че този ход "демонстрира способност и позиция за нанасяне на незабавни, прецизни удари по произхода на провокациите, дори ако Северна Корея изстреля ракети от различни места".

Но някои се питат дали това ще възпре ли Ким или ще го направи още по-агресивен, защото се чувства застрашен.

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

Асансьорите в сградите често не работят или напълни липсват, а до високите етажи не стига вода

"Всяка стъпка за успокояване на южнокорейците и другите съюзници в железната подкрепа на САЩ прави Северна Корея по-убедена в необходимостта от ядрени оръжия", каза Джеймс Тротие, бивш канадски дипломат, който ръководи четири мисии в Пхенян.

Той и други експерти са на мнение, че основната причина династията Ким да следва тази стратегия на първо място е убеждението, че по-малките държави без ядрени оръжия са по-уязвими за нахлуване от по-големи сили, посочвайки Либия, Ирак - а сега и Украйна, която се отказа от ядрените си оръжия от съветската ера в споразумение с Русия през 1994 г.

От друга страна, ако САЩ не покажат решителност да подкрепят Южна Корея, това може да подтикне тази страна да разработи собствено ядрено оръжие.

Проучване, проведено по-рано тази година, установи, че делът на южнокорейците, подкрепящи този ход, е нараснал до 70 процента, дори когато се вземат предвид разходите.

"Народът на Южна Корея усеща заплахата от Пхенян", каза Нам Сунг-ук, анализатор на сеулското разузнаване.

"Южна Корея има конвенционални оръжия, Северна Корея е ядрената страна. Ситуацията не е симетрична", каза той. "Южна Корея трябва да стане ядрена, за да постигне баланс".

Що се отнася до ООН, САЩ и други страни, това би било точно обратната посока на мирното уреждане на въпроса.