Северна Корея ще ускори развитието на своя ядрен арсенал, каза лидерът Ким Чен Ун, докато наблюдаваше огромен военен парад, на който бяха показани междуконтинентални балистични ракети (ICBM) и други оръжия, съобщиха държавните медии във вторник.

Парадът се проведе в понеделник вечерта по време на тържествата за годишнината от основаването на въоръжените сили на Северна Корея, съобщи държавната информационна агенция KCNA, цитирана от Ройтерс.

Пхенян засили оръжейните изпитания и демонстрациите на военна мощ на фона на закъсалите преговори за денуклеаризация със Съединените щати и настъпващата консервативна администрация в Южна Корея.

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

Асансьорите в сградите често не работят или напълни липсват, а до високите етажи не стига вода

Анализатори от САЩ и Южна Корея са на мнение, че има признаци за ново строителство на единствения известен ядрен полигон в Северна Корея, който е официално затворен от 2018 г., което предполага, че Пхенян може да се готви да възобнови тестовете на ядрени оръжия.

"Ядрените сили на нашата република трябва да бъдат напълно подготвени да изпълнят своята отговорна мисия и да задействат своето уникално средство за възпиране по всяко време", каза Ким Чен Ун.

"Основната мисия на ядрените сили на Севера е да възпират войната, но използването им "никога не може да бъде ограничено до една мисия", добави той.

"Ако някакви сили се опитат да нарушат основните интереси на нашата държава, нашите ядрени сили ще трябва решително да изпълнят своята неочаквана втора мисия", посочи още Ким Чен Ун.

Хонг Мин, старши научен сътрудник в Корейския институт за национално обединение в Сеул, каза, че тази реч може да сигнализира за промяна в ядрена доктрина на Ким Чен Ун, за да остави отворена възможността за "първо използване на ядрено оръжие", след като преди това ограничи целта им до възпиране и отбрана.

Кои пет държави харчат най-много пари за отбрана?

Кои пет държави харчат най-много пари за отбрана?

Военните разходи достигат рекордно ниво през втората година от пандемията

Въпреки че не уточни какво означава "втората мисия" или "фундаменталните интереси", той посочи, че ядрената сила може да бъде използвана превантивно, не само когато са атакувани, но и при определени обстоятелства, обясни Хонг.

Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, каза, че забележките на Ким може да са насочени към новото правителство на новоизбрания президент на Южна Корея Юн Сук-Йол, който предупреди за възможни превантивни удари, ако атака от северът беше неизбежен.

Преходният екип на Юн, който встъпва в длъжност на 10 май, разкритикува Пхенян за изграждането на заплашителни оръжия, докато продължава преговорите.

"Парадът доказа, че Северна Корея външно призовава за мир и диалог през последните пет години, но в действителност се фокусира върху разработването на средства за заплаха не само за Корейския полуостров, но и за Североизточна Азия и световния мир", каза заместник-говорителят Уон Ил Хи.

"Осигуряването на способността за възпиране на сериозната и реална заплаха от Северна Корея е най-спешната задача", добави Уон Ил Хи, обещавайки да подкрепи алианса на САЩ и да ускори разработването на оръжия, за да засили възпирането на Сеул.

На парада беше представена най-голямата ракета в Северна Корея - Hwasong-17. Масивната ракета беше изстреляна за първи път миналия месец, но официални лица в Южна Корея смятат, че усилията за провеждане на пълен тест са завършили с експлозия над Пхенян.

Севернокорейският вестник Rodong Sinmun публикува снимки, показващи Hwasong-17, както и това, което изглеждаше като хиперзвукови ракети и балистични ракети, изстрелвани от подводници (SLBM), наред с други оръжия върху камиони и ракети-носители, търкалящи се от тълпи от наблюдатели и участници, развяващи флаг.

Шествието включваше и редици от конвенционални оръжия като артилерия, ракетни установки и прототипи на танкове, плюс десетки хиляди войници, крещящи "дълъг живот" на Ким Чен Ун.

След Гърция и Сърбия планира да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

След Гърция и Сърбия планира да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

Преизбирането на Александър Вучич се оказа ключово за сделката

Програмите на Северна Корея за балистични ракети и ядрени оръжия са забранени от резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които налагат санкции на страната.

В последния оръжеен тест на 16 април Ким наблюдаваше изстрелването на ракети с малък обсег, които според държавните медии биха могли да доставят тактически ядрени оръжия.

При посещение в Сеул миналата седмица американският пратеник за Северна Корея Сунг Ким каза, че съюзниците ще "отговорят отговорно и решително на провокативното поведение", като същевременно подчерта готовността си да се ангажира със Северна Корея "навсякъде без никакви условия".

Северна Корея отговори, че е отворена за дипломация, но отхвърли инициативите на Вашингтон като неискрени с оглед на това, което Пхенян вижда като "враждебна политика", като санкции и военни учения с Юга.

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

В отговор на напрежението с Турция