За хората в много страни да живеят в мезонет на последния етаж на висока сграда е мечтата. В Северна Корея, това не е съвсем така.

Лидерът на страната Ким Чен Ун продължава да строи външно бляскави многоетажни жилищни сгради в столицата Пхенян, като последният е 80-етажен небостъргач беше завършен тази седмица, пише Ройтерс.

Но дезертьори севернокорейци разказват, че тези сгради са с ненадеждни асансьори и електричество, лошо водоснабдяване и опасения от към качество като цяло. За това и малко хора искат да живеят близо до върха на такива сгради.

Явните и тайните неща, които Северна Корея изнася

Явните и тайните неща, които Северна Корея изнася

На страната са наложени строги международни санкции, но от къде придобива необходимата й чуждестранна валута?

"В Северна Корея бедните живеят в мезонети, а не богатите, тъй като асансьорите често не работят, до високите етажи пък не стига вода заради ниското налягане", каза Юнг Си-у, 31-годишен севернокореец, който дезертира в Южна Корея през 2017 г.

На север той живеел на третия етаж на 13-етажна сграда, в която липсвал асансьор. Негов приятел пък бил в още по-тежка ситуация, живеел на 28-ия етаж в 40-етажен блок, с асансьор, който никога не е функционирал.

Северна Корея е обвинена в кражба на над $1,7 милиарда в криптовалута

Северна Корея е обвинена в кражба на над $1,7 милиарда в криптовалута

От различни борси

Юнг сподели още, че когато е живял в Пхенян, повечето асансьори работели само два пъти на ден, в пиковите часове за пътуване до работното време от 6 до 8 сутринта и в същото време вечер.

Ниското водно налягане пък често принуждавало живеещите на по-високи етажи да пренасят вода нагоре от нивото на земята или да инсталират свои собствени специални помпи.

На въпрос за новия 80-етажен небостъргач, открит тази седмица, Юнг отговорил, че смята, че "Ким просто прави демонстрации".

"Целта е да покажат колко са се подобрили техните строителни умения, вместо да се вземат предвид предпочитанията на жителите", каза студентът.

Северна Корея предоставя жилища, а покупката и продажбата на имоти са технически незаконни в социалистическата държава.

В сряда държавните медии съобщиха, че първите 10 000 нови апартамента от планираните 50 000 са били завършени в Пхенян и изтъкнаха скоростта на тяхното завършване, включително на 80-етажния небостъргач.

Най-безумните закони и забрани в Северна Корея

Най-безумните закони и забрани в Северна Корея

Студент бе осъден на смърт за внасяне на тв сериала "The Squid Game", записан на флаш устройство

Работниците "гарантират качеството на строителството", а новите апартаменти и други сгради, предназначени за използване в образованието, общественото здравеопазване и социалните услуги, допълнително ще помогнат за превръщането на столицата в "град на хората", пише държавната информационна агенция KCNA.

В четвъртък държавните медии показаха, че Ким Чен Ун открива и друг жилищен комплекс, този път за членове на елита, включително и за известен телевизионен водещ. Това обаче били ниски сгради, всяка висока едва няколко етажа.

Лий Санг-Йонг, главен редактор на Daily NK, базиран в Сеул уебсайт, коментира, че негови източници съобщават, че апартаментите за обикновените хора изобщо не са готови за живеене. Прозорците им имали само рамки, а крановете за вода, макар и монтирани, не работели. Наскоро завършените луксозни домове за елита на Северна Корея обаче били завъшени до таква степен, че в тях имало мебели и дори прибори.

Северна Корея записва най-тежкият икономически срив от 1997 година насам

Северна Корея записва най-тежкият икономически срив от 1997 година насам

Заради коронавируса, природни бедствия и санкции

За да гарантира популярността на новите многоетажни апартаменти, Северна Корея ще трябва да подобри доставките на електричество и вода и да преодолее притесненията относно качеството на строителството, добави той.