Твърди се, че Северна Корея е откраднала криптовалута на стойност над 1,7 милиарда щатски долара от борси за няколко години, съобщават южнокорейски медии, цитирани от сайта beincrypto. Според информацията, тоталитарната държава използва хакери, за да се насочи към лица и компании от различни части на света.

Южнокорейски медии съобщават, че Северна Корея е хакнала 2 трилиона вона (1,7 милиарда долара) криптовалута от различни борси. Докладите по темата отбелязват, че страната, подложена на тежки санкции, пази активите в дългосрочен план, за да се възползва максимално от тях, вместо да ги продава незабавно за пари.

Северна Корея записва най-тежкият икономически срив от 1997 година насам

Северна Корея записва най-тежкият икономически срив от 1997 година насам

Заради коронавируса, природни бедствия и санкции

Обвиненията, че Северна Корея е използвала хакери за кражба от борси продължават отдавна. През октомври тази година САЩ също посочиха, че страната прави това от няколко години.

"Правителството на САЩ установи, че севернокорейските хакери са се обединили с други престъпници за пране на пари, за да откраднат виртуални активи от три борси за виртуални активи и след това да изпират приходите", пише в официалния доклад на американските власти.

Поредната кражба: хакери източиха близо $200 милиона от голяма криптоборса

Поредната кражба: хакери източиха близо $200 милиона от голяма криптоборса

Хакерският удар е един от най-опустошителните до момента

Твърди се още, че Северна Корея атакува крипто борси в различни части на света, включително Южна Корея, Словения, Индонезия и Съединените американски щати. Смята се, че придобитите виртуални пари са били използвани за финансиране на нейната ядрена програма и разработването на балистични ракети.

Държавата прибягва до различни тактики, за да заобикаля тежките икономически санкции срещу нея. Криптовалутите са се превърнали в един от основните инструменти в това усилие, което тревожи правителствата и лидерите по света, коментират политически анализатори.

Най-безумните закони и забрани в Северна Корея

Най-безумните закони и забрани в Северна Корея

Студент бе осъден на смърт за внасяне на тв сериала "The Squid Game", записан на флаш устройство