Икономиката на Северна Корея записва най-големият си спад през 2020 г. от големия глад през 90-те, пише Bloomberg. Изолираната тоталитарна държава страда не само заради коронавируса, но и заради природни бедствия и международните санкции.

През 2020 г. БВП се свива с 4,5 процента, най-значимият спад от 1997 г., сочат оценки на централната банка на Южна Корея, която от години се опитва да снабдява света с информация за случващото се в северната си съседка.

Данните подсказват, че икономиката на Северна Корея се е свила до най-малкия си размер в рамките на управлението на Ким от края на 2011 г. насам. Към края на миналата година размерът ѝ е бил 31,4 трлн. вона ($27,4 млрд.), при 33,8 трлн. вона през 2012 г.

Какво се случва с икономиката на Северна Корея?

Какво се случва с икономиката на Северна Корея?

Още преди Covid-19 хората в страната гладуваха. А вирусът доведе до колапс до търговията с Китай

Решението на Ким Чен Ун да затвори границите заради пандемията свива търговията. Северна Корея търгува най-вече с Китай, но през 2020 г. износът намалява с 67,9%, а вносът със 73,9%.

Ким, който се провали в обещанието си да осигури нормални условия за живот в държавните с едно от най-ниските нива на БВП на глава на населението, наскоро отправи рядко предупреждение за икономическите неволи и недостига на храна. Засега обаче Пхенян не дава сигнал, че ще се завърне на масата за преговори относно ядрената ѝ програма. Но по-рано тази седмица страната възобнови разговори с Южна Корея.

Признавайки публично проблемите си, Ким може и да праща сигнал към администрацията на американския президент Байдън да позволи изпращането на повече хуманитарна помощ, коментира агенцията.

Заради международните санкции, Северна Корея разчита на киберпрестъпност, за да запълни хазната си. През 2019 г. страната е успяла да открадне $2 млрд.

Свиването през 2020 г. е най-тежкото от 1997 г. насам, когато серия наводнения, суша и неуспешни икономически политики убиха между 240 хил. и 3 млн. души.

Северна Корея използва хакери, за да се снабди с кеш

Северна Корея използва хакери, за да се снабди с кеш

САЩ повдигна обвинения на трима членове на военното разузнаване на Пхенян