Департаментът по правосъдие на Съединените американски щати повдигна обвинения на трима души от Северна Корея за редица кибератаки, включително срещу американско кино студио, както и за опит за изнудване и кражба на над $1,3 млрд. от банки и компании, заявиха в сряда федерални прокурори, цитирани от AP.

Обвиненията допълват по-ранен случай от 2018 г. и добавят още двама подсъдими. И тримата са членове на военното разузнаване на Северна Корея и според прокурорите са действали по заповед на правителството с цел да използват откраднатите средства в полза на режима в Пхенян. Освен от Северна Корея, обвиняемите са работили и от локации в Русия и Китай.

Прокурорите подчертават мотива на тримата хакери, който се различава от обичайния при кибератаки. Тримата са имали за цел да облагодетелстват финансово режима, а не както обикновено да използват достъпа си до компютърните системи за шпионаж, кражба на интелектуална собственост и други.

В момента Вашингтон все още се справя и с последствията от поредната руска кибератака, която засегна федерални агенции и частни корпорации.

"Северна Корея се опитва да набере средства чрез хакерски атаки", включително чрез кражбата на фиатни пари и криптовалута, както и чрез изнудване, заявиха от Департамента по правосъдие.Нито един от тримата обвиняеми не е задържан от САЩ, нито пък има надежди те да пътуват доброволно до страната. Но през последните години Департаментът по правосъдие използва осъждането им, за да изпрати съобщение, че те не са анонимни.

Обвинения са повдигнати срещу Джон Чанг Хьок, Ким Ил и Парк Джин Хьок. Парк има повдигнато обвинение от 2018 г., което го свързва с хакерите, които атакуваха Sony Pictures, както и с рансъмуеър атаката WannaCry.

За да източат криптосметките на жертвите, те са използвали малуеър, който е изглеждал като легитимен софтуер за търговия. При заразяване на компютъра, достъпът до него отдалечено от страна на хакерите е бил лесен.

Хакери от Северна Корея са откраднали 2 млрд. долара от банки и криптоборси

Хакери от Северна Корея са откраднали 2 млрд. долара от банки и криптоборси

Парите са използвани от Пхенян за развитието на програмите им за оръжия за масово унищожение