Хакери от Северна Корея са откраднали 2 млрд. долара чрез атаки срещу банки и борси за криптовалути, пише в доклад на ООН, цитиран от Reuters.

Пхенян "продължава да подобрява своите ядрени и ракетни програми, въпреки че не провежда ядрени тестове или изстрелване на балистични ракети", се казва в доклада, изготвен от експерти, работещи за комисията, която следи изпълнението на санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН на Северна Корея.

Според експертите, севернокорейските хакери използвали криптовалути, за да изпират откраднатите от финансови институции пари.

В доклада се посочва, че "кибер-участниците в Демократична народна република Корея, много от които работят под ръководството на Генералното бюро за разузнаване, събират пари за своите програми за оръжия (WMD) като изчислената сума до момента е 2 млрд. долара".

Експертите заявяват, че атаките на Северна Корея срещу борсите за криптовалути ѝ позволяват "да генерира приходи по начини по-трудни за проследяване и подлагане на по-малко държавен надзор и регулация от традиционния банков сектор".

Съветът за сигурност към ООН единодушно налага санкции срещу Северна Корея от 2006 г. в опит да задуши финансирането на програмите за ядрени и балистични ракети в Пхенян. Той забранява износа включително на въглища, желязо, олово, текстил и морски дарове и ограничава вноса на суров нефт и рафинирани петролни продукти.

На въпрос относно доклада на ООН, говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че "призоваваме всички отговорни държави да предприемат мерки и да противодействат на способността на Северна Корея да извършва злонамерени кибер атаки, с които да генерира приходи подкрепящи нейните незаконни програми за оръжие и балистични ракети."

Тайната финансова система на Северна Корея, с която заобикаля санкциите на ООН

Тайната финансова система на Северна Корея, с която заобикаля санкциите на ООН

Пхенян използва редица компании, за да избегне ограниченията в търговията