Компанията за дърводобив е Африка, контролирана от Северна Корея, получава $100 000, продавайки дървесина на китайска фирма. Пхенян има нужда от парите, за да плати на чуждестранните си доставчици на петрол и други критично важни продукти. Но американските и международните санкции, наложени с цел да накарат страната да се откаже от ядрената си програма, ограничават достъпа ѝ до световната финансова система. Затова Пхенян търси друг начин, пише The Wall Street Journal.

Вместо да събере тези $100 000, Северна Корея иска от китайският клиент да ги преведе на търговец на суровини в Сингапур, който от своя страна да ги използва, за да купи стоки за Пхенян. Това гласи твърдение на американски прокурори, които искат да конфискуват средствата.

Русия приема хиляди работници и продава нефт на Северна Корея, нарушавайки санкциите

Русия приема хиляди работници и продава нефт на Северна Корея, нарушавайки санкциите

Севернокорейците изпращат между 150 и 300 милиона годишно в родината си

Схемата, за която обвинителите твърдят, че е използвана множество пъти в последната година, показва как Северна Корея изгражда сенчеста алтернативна финансова система, която ѝ позволява да продължи да прави бизнес. Пхенян е успявала да купи и продава редица продукти, включително петрол, въглища и тютюн.

Едно от най-големите предизвикателства пред режима на Ким Чен Ун е да прехвърля долари по света въпреки санкциите. Решението е да пази приходите в чуждестранните свързани компании, чийто връзки са добре скрити. "Много малко количество пари влиза в Северна Корея", казва Джошуа Стентън, адвокат във Вашингтон, който е помогнал да изготвянето на последните чернови на закона за санкциите срещу страната. "Повечето от тях стоят в чуждестранни банки и се презразпределят оттам".

Според обвинението, плащанията от регистриран в Хонконг купувач на севернокорейски парафин са отишли в руска компания, която доставя петрол на Пхенян. В подобен случай Северна Корея е използвала китайски доставчик на въглища, който дължал средства, за да плати за оборудване от ZTE. През септември съдия разреши правителственото искане тези средства да бъдат конфискувани.

Северна Корея е в най-тежката криза от 20 години

Северна Корея е в най-тежката криза от 20 години

Икономиката на страната с тежък спад заради санкциите

Дейността на дърводобивната компания Chilbo в Екваториална Гвинея е била спряна, казват представители на властта там. По-рано китайски клиент - Yuanye Wood Ltd - е превел средствата на посредник, тъй като превод до Chilbo е щял да бъде видян от банките, които да алармират за случая. Средствата се равняват на $1,7 милиона.Според обвинението, средствата са били пренасочени към Wee Tions Pte Ltd, която търгува със суровини. Собственикът отказва коментар. По-късно същата компания превежда $1,2 милиона на трета компания - Velmur Management, а причина за превода е "предплащане за дизел". Нейн собственик е руснакът Руслан Ларин.

От предишни съдебни процеси се знае, че според щатските власти Velmur е създадена, за да може Пхенян да плаща на руските петролни компании. За банките тази трансакция няма да създаде притеснения - сингапурска компания търгува с руска - и Северна Корея не е намесена.