Русия прие хиляди нови севернокорейски работници и им даде разрешителни за работа, потенциално нарушавайки санкциите на ООН срещу изолираната държава, съобщи Wall Street Journal.

Над 10 000 работници от Северна Корея са регистрирани в Русия от миналия септември насам, твърди вестникът, цитирайки документи от руското вътрешно министерство.

Светът отговаря на Пхенян: От спиране на петрола до санкции за най-големите глобални банки

Светът отговаря на Пхенян: От спиране на петрола до санкции за най-големите глобални банки

Ще се включат ли Китай и Русия в действията срещу Северна Корея?

Действията на руските власти вероятно са в нарушение на санкциите на ООН, които предвиждат намаляване на паричните потоци към Северна Корея, за да накарат Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия.

През тази година са издадени 700 нови разрешителни за работа на севернокорейци в Русия, показват документи на руското министерство на труда, с които разполага вестникът.

САЩ предупреди Китай: Спрете петрола на Северна Корея или ние ще действаме

САЩ предупреди Китай: Спрете петрола на Северна Корея или ние ще действаме

Това е единственият начин да се повлияе на Пхенян

Властите в САЩ вече разследват потенциални нарушения на санкциите, които съдържат малки изключения, съобщава WSJ, цитирайки свои източници.

"Абсолютно ясно е, че Русия трябва да направи повече. Русия казва, че иска по-добри отношения със САЩ, така че Москва трябва да го докаже, като си сътрудничи с нас, а не да работи против нас спрямо тази важна заплаха за всички държави", заяви пред Reuters говорител на Държавния департамент.

Северна Корея: Какво остана за санкциониране?

Северна Корея: Какво остана за санкциониране?

Тръмп иска да наложи допълнителни ограничения, но вариантите не са много

"Смята се, че севернокорейските работници в Русия изпращат между 150 и 300 млн. долара годишно към Пхенян. Сега е моментът Русия да предприеме действия: Москва незабавно и изцяло да приложи всички санкции на ООН, които е подписала", посочи говорителят.

Забраната за приемане на работници е част от по-широк набор от санкции, които са насочени към премахване на важен източник на приходи за режима на Ким Чен-ун. Повечето от парите, които изработват севернокорейците в чужбина, отиват в държавната хазна на Пхенян, докато работниците се трудят в мъчителни условия, съобщава вестникът.

Двете руски пристанища, през които Северна Корея нарушава санкциите на ООН

Двете руски пристанища, през които Северна Корея нарушава санкциите на ООН

Въглища от Пхенян пътуват за Южна Корея и Япония през руска територия

Първоначалните ограничения в Китай и Русия, където се смята, че работят около 80% от севернокорейските работници, изглежда са разхлабени, твърди доклад на изследователската организация с нестопанска цел C4ADS.

"За известно време както Русия, така и Китай изглежда изгонват севернокорейските работници доста преди крайните срокове на ООН, но по-скорошни съобщения показват, че Северна Корея вероятно отново е започнала да изпраща работна сила и в двете страни", се казва в доклада.

Северна Корея е в най-тежката криза от 20 години

Северна Корея е в най-тежката криза от 20 години

Икономиката на страната с тежък спад заради санкциите

Между 2015 и 2017 г. базираната в Москва Independent Petroleum Company е продала много повече петрол на Северна Корея, отколкото е обявено официално, твърди друг доклад, изготвен от южнокорейския Институт за политически изследвания "Асан".

Продаденият на Пхенян петрол може да струва 238 млн. долара, което е почти 10 пъти повече от официално отчетения износ за 25 млн. долара, се казва в доклада.

"Корабите с много имена" - новата схема за печалба на Северна Корея

"Корабите с много имена" - новата схема за печалба на Северна Корея

Пхенян ги използва, за да си набавя техника, луксозни стоки и чужда валута

Руската компания бе санкционирана от Министерството на финансите на САЩ през юни 2017 г. заради търговия със Северна Корея, а през декември 2017 г. ООН наложи най-строгите досега ограничения върху вноса на Северна Корея.

В края на миналата година стана ясно, че най-малко 8 севернокорейски кораба са напуснали Русия натоварени с гориво, насочвайки се към родината си, въпреки че са обявили, че пътуват към други дестинации. Според властите в САЩ този трик често се използва за подкопаване на санкциите.