В сряда Северна Корея проведе поредния опит с ядрено оръжие, като изстреля балистична ракета в близост до пристанищния град Синпо. Реакцията на международните лидери не закъсня, като новият американски президент Доналд Тръмп се закани да се "справи" с ядрената заплаха с или без намесата на Китай.

Отказът от намеса на Пекин обаче би обрекло тези опити, тъй като именно втората по големина икономика в света е основният източник на приходи за Пхенян. За Китай отива над 80% от износа на стоки от Северна Корея.

Години наред Щатите и техните съюзници се опитват да ограничат потока на капитал към малката азиатска държава и да я изключат от глобалната банкова система. Това обаче доведе до адаптирането и способността й да намира други източници на приходи и да заобикаля санкциите.

Вероятно отношенията между Китай и Северна Корея ще бъдат основна тема за разговор между Доналд Тръмп и Си Дзинпин, която трябва да се проведе днес. Няма как нейното обсъждане да не засегне и въпроса за източниците на приходи за Пхенян. От CNN Money посочват в публикация кои са най-важните от тях:

Въглища

Най-големият поток от чуждестранен капитал в Северна Корея идва от търговията с въглища, като според твърденията парите идват от милионите тонове, които страната изнася за Китай. Дали обаче това ще продължи е под въпрос, след като през февруари от Пекин обявиха, че ще преустановят импорта на суровината от азиатската страна до края на годината.

Въпреки това редица експерти смятат, че тази мярка е временна. Още повече, че Пхенян изнася за страната още други суровини и основни стоки, като желязо, морски дарове и дрехи.

Солидни резерви

Пхенян има огромни финансови резерви в Китай. Те са били натрупани най-вече покрай пика на цените на глобалния пазар на суровините през предишното десетилетие. Чрез оставянето на тези средства в Китай, Северна Корея може лесно да избегне санкциите независимо от затворения достъп до глобалната финансова система.

Кибератаки

От началото на тази година друг потенциален източник на капитал за Пхенян беше поставен на фокус - организирането на кибератаки на банки. Държавата е била свързана с такива в 18 различни държави, се твърди в доклад на руската фирма Kaspersky, която е специализирана в областта.

Според експертите Пхенян има пръст в кибератаки на финансови институции в Бангладеш, Коста Рика, Нигерия и Полша.

Предлагане на евтина работна ръка

В свое проучване от Организацията на обединените нации твърдят, че Северна Корея печели пари от изпращането на работници от страната в държави като Китай, Русия и в страни от Близкия Изток. В него се посочва още, че тези хора работят предимно в строителството, в минната и текстилната индустрия.