Северна Корея е успяла да заобиколи санкциите на ООН, изнасяйки въглища за Русия, които след това са доставени в Южна Корея и Япония, съобщава Reuters, позовавайки се на западни разунавателни служби.

Въпреки забраната за износ на въглища, през изминалата година Пхенян поне 3 пъти изпраща такива до руските пристанища Находка и Холмск, където са претоварени на кораби за Южна Корея или Япония.

Според разузнавателните служби търговията продължава и в момента. "Пристанището на Находка в Русия се превръща в център за прехвърляне на севернокорейските въглища", заявява един от източниците, пожелал анонимност.

Москва не смята да спира доставките на петрол за Пхенян. Путин призовава за дипломация

Москва не смята да спира доставките на петрол за Пхенян. Путин призовава за дипломация

Руският президент не смята, че Северна Корея трябва да бъде "притисната в ъгъла"

Независими експерти докладваха пред ООН, че Северна Корея използва непреки канали за износ, за да избегне санкциите.

Разузнавателните данни показват, че руснаците активно търгуват с въглищата на Пхенян и нарушават санкциите на ООН, а наскоро руски танкери са прехвърлили гориво на севернокорейски такива в открито море.

Самият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви пред Reuters, че Русия помага на Пхенян да получава доставки в нарушение на санкциите.

САЩ предупреди Китай: Спрете петрола на Северна Корея или ние ще действаме

САЩ предупреди Китай: Спрете петрола на Северна Корея или ние ще действаме

Това е единственият начин да се повлияе на Пхенян

Вашингтон призова Москва "да направи повече" и изрази очакване руснаците доброволно да спазват наложените ограничения срещу Пхенян.

САЩ наложи санкции на 9 дружества, 16 души и 6 кораба от Северна Корея, които обвиниха, че помагат на оръжейните програми.

Два маршрута

Пристанището на Холмск

Източник: Kholmsk Port

Пристанището на Холмск

Въглищата се движат по 2 отделни маршрута. Първият е през Находка, на около 85 км източно от Владивосток.

По него са доставени десетки хиляди тонове въглища от Северна Корея и са претоварени на кораби, плаващи под чужд флаг, а след това са изпратени към Южна Корея. Севернокорейските кораби са плавали към Русия с изключени предаватели, за да не могат да бъдат проследени.

Вторият маршрут е през Холмск на руския тихоокеански остров Сахалин, северно от Япония. Най-малко 2 севернокорейски кораба са разтоварили над 25 000 тона въглища там в рамките на няколко курса, показват официалните данни.

Заради санкциите на ООН, въглищата не са преминали през митнически контрол, а са претоварени на китайски кораби, които отплават за 2 пристанища в Южна Корея.

Светът отговаря на Пхенян: От спиране на петрола до санкции за най-големите глобални банки

Светът отговаря на Пхенян: От спиране на петрола до санкции за най-големите глобални банки

Ще се включат ли Китай и Русия в действията срещу Северна Корея?

Китайските власти отричат да са запознати със схемата, твърдейки че ще наложат сериозни наказания на всяка фирма или физическо лице, които нарушат санкциите.

Според европейските разузнавателни служби маршрутите през Русия са се развивали, докато Китай постепенно налагаше строги ограничения на изолираната държава.

"Китайците се отказаха от износа на въглища от Северна Корея, така че трасето за контрабанда се промени и Русия вече е транзитна точка за въглища", заяви един от разузнавачите.