На фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров, президентът на Южна Корея се обърна към Русия Мун Дже-ин се обърна към Русия с настояване страната да спре доставките на петрол за Пхенян.

Към момента обаче Кремъл все още настоява за повече дипломация, отколкото за директни действия. По думите на руския президент Владимир Путин натискът и санкциите няма да дадат резултат, докато ограничаването на доставките на суровината ще окажат силен негативен ефект върху обикновените хора в Северна Корея.

"Ние също сме против разработването от Северна Корея на ядрени оръжия и осъждаме това, но орязването на доставките на петрол ще навреди на обикновените хора", коментира той по време на среща с корейския президент в сряда, цитиран от от местните медии.

"Ядрената програма на Пхенян е в нарушение на резолюцията на ООН, подкопава режима за неразпространение на такова оръжие и представлява опасност за сигурността в Североизточна Азия", е посочил още Путин.

"В същото време е очевидно, че корейските проблеми не могат да бъдат решени с въвеждането на санкции и натиск. Ние не трябва да се поддаваме на емоциите и да се опитваме да притиснем Северна Корея до ъгъла. Сега е важно за всички нас да заложим на разума и да избегнем всякакви стъпки, които биха довели до ексалиране на напрежението", заявил Путин.

Руският президент е потвърдил, че страната изпраща само 40 хиляди тона петрол и нефтохимикали на тримесечие в сравнение с над 400 милиона тона в глобален мащаб.