Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов да наложи нови санкции срещу Северна Корея. Изказването му дойде след поредния тест на балистична ракета от Пхенян. Но ООН вече предприе редица мерки, за да накаже Ким Чен-ун - какви опции останаха?

Съединените американски щати се опитват да накарат други държави - и особено Китай - да притиснат икономиката на Северна Корея и да накарат Ким Чен-ун да зареже ядрената си програма.

В изказването си, Тръмп не обясни какви ще бъдат новите санкции, но според експертите - целите стават все по-малко.

Има три основни области, към които САЩ може да се прицели, пише CNN - китайските банки, доставките на петрол и морският търговски флот на Северна Корея.

Правителството на САЩ иска китайските банки да спрат да правят бизнес със севернокорейски граждани и компании. Експерти твърдят, че именно те осигуряват финансовите канали, които позволяват на Пхенян да избегне ефекта на досегашните санкции. Американските регулатори могат да замразят част от активите им в САЩ или да ги глоби с милиарди, за да ги накара да съдействат.

Втората стъпка може да е петролът. "Течното злато" е изключително важно за икономиката и армията на страната, а Китай е най-големият доставчик. САЩ иска да прекрати и тази практика. Поднебесната империя вече обеща да намали доставките, но Пекин не желае да прекрати търговията изцяло.

Причината затова е, че Китай смята, че петролно ембарго може да "бутне от ръба" режима, а всеки последващ сценарий е "кошмар", казва Йанмей Кси, анализатор в Gavekal Dragonomics.

Администрацията на Тръмп наложи санкции и на няколко севернокорейски компании с фокус върху морския транспорт и търговията. Според САЩ те пренасят суровини и други стоки между Китай и Северна Корея. Но експерти казват, че подобни санкции са трудни за налагане и не са особено ефективни. Една от причините е, че голяма част от тях обикновено плават с чужд флаг и са регистрирани в офшорки.

Един от вариантите е те да бъдат "прихващани", но това със сигурност ще ескалира неимоверно напрежението.