Севернокорейската икономика се сви с най-високата скорост за последните 2 десетилетия през 2017 г., според оценка на централната банка на Южна Корея, цитирана от Reuters.

Това е явен знак, че международните санкции, наложени за да спрат ядрените и ракетните програми на Пхенян, са нанесли тежък удар на растежа.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Северна Корея през миналата година е намалял с 3.5% спрямо предходната година, отбелязвайки най-голямото свиване след 6.5%-ия спад през 1997 г., когато изолираната нация преживява опустошителен глад.

Промишленото производство, което представлява около 1/3 от общата продукция на страната, е спаднало с 8.5%. То също отбелязва най-силния си спад от 1997 г. насам, когато фабричното производство се срина заради ограниченията на потоците нефт и други енергийни ресурси в страната.

Произведеното от селското стопанство и строителството също се понижават съответно с 1.3% и 4.4%, отбелязва информационната агенция.

"Санкциите бяха по-силни през 2017 г., отколкото през 2016 г.", каза Шин Сюн-чол, ръководител на екипа за координация на националните сметки на Южнокорейската централна банка.

"Обемът на външната търговия спадна значително със забраната за износ на въглища, стомана, рибни и текстилни продукти. Трудно е да се посочат точните цифри за тях, но това (забрана за износ) разби промишлено производство", каза Шин.

Резкият икономически спад идва, докато анализаторите подчертават необходимостта изолираната страна да се насочи към икономическото развитие - цел, обявена от лидера Ким Чен-Ун през април.

Лидерът обеща да измести фокуса от развитието на ядрения арсенал на страната към "социалистическото изграждане на икономиката", подобно на това на Китай, преди да проведе безпрецедентна среща на високо равнище с президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур през юни.

Индустриалните и производствените сектори в Северна Корея пострадаха, тъй като Съветът за сигурност на ООН затегна санкциите в отговор на години ядрени опити от страна на Пхенян.

Китай, най-големият търговски партньор на Пхенян, също му наложи строги санкции през втората половина на 2017 г., което сериозно навреди на севернокорейския производствен сектор.

За своята икономическа оценка Южнокорейската банка използва данни, събрани от правителството и разузнавателните агенции. Проучването на банката включва наблюдение на размера на оризовите култури в граничните райони, наблюдение на трафика и разговори с дезертиралите от режима. Северна Корея не публикува икономически данни.

Брутният национален доход на глава от населението в Северна Корея възлиза на 1.46 млн. вона (1289 долара), което е около 4.4% от този в южната й съседка.

Общият износ от Северна Корея е спаднал с 37.2% през 2017 г., което е най-голямото намаление от спада С 38.5% през 1998 г., съобщиха от южнокорейската централна банка.