Почти всички икономики записаха свиване през изминалата година заради здравните мерки срещу пандемията. Какво обаче се случва в затворената Северна Корея?

Повечето експерти смятат, че икономическата ситуация в страната е станала критична през последните 18 месеца. Колко точно е трудно да се каже, тъй като информацията, която излиза извън границите ѝ е ограничена — а след още по-тежките ограниченията от началото на пандемията тя е още по-оскъдна, пише Deutsche Welle.

Макар че Северна Корея винаги е била отдръпната от света, изолацията ѝ след Covid-19 достигна екстремни нива. Ужасен от възможните последствия от вируса в страна, в която няма работеща здравна система и в която недохранването е широко разпространено, режимът бързо затвори границите си с Китай в началото на 2020 г.

В продължение на година търговията с Поднебесната империя, която отговаря за 90% от общите обеми, се срина. Заради ограниченията стана по-трудно и чужденци да научат какво се случва в Северна Корея.

"Всичко, което знаем, е анекдотично", казва пред DW Лина Йон, специалист по Северна Корея в Human Rights Watch. "Чувам, че ситуацията е ужасяваща. Храната не достига".

Експертът Майкъл Мадън посочва, че има достоверна информация през последната година, че елитите в страната са хващани да се опитват нелегално да продават активите си, като алуминий и злато, на границата с Китай.

Възоснова на достъпната информация може да се опише мрачна картина. Търговията с Китай е жизненоважна за икономиката на Северна Корея — и като износ като начин за генериране на приходи, и за важни вносни стоки. Пхенян не публикува статистики, но данните от китайските митници показват, че търговията се срива с 81% през 2020 г. до едва €442 млн. за годината.

Fitch Solutions, една от малкото анализаторски компании, които се опитват да изучат икономиката на Северна Корея в детайли, изчислява, че БВП е намалял с 8,5% през 2020 г. И докато голяма част от света сега се радва на силно икономическо възстановяване, то ситуацията в Северна Корея далеч не е такава. Fitch прогнозира едва 0,5% повишение на БВП през тази година.

Не всичко е по вина на вируса. Тежките наводнения от 2018 г. удариха значително вече отслабналия земеделски сектор, а международните санкции от 2016 и 2017 г. вече бяха взели своя дан.

Лидерът Ким Чен-ун многократно е отбелязвал тежката икономическа ситуация в страната. На среща на управляващата партия през януари той е заявил, че петилетката се е провалила в почти всички области. Само преди месец пък е призовал населението да се готви за още един "Марш на страданието" — евфемистичен пропаганден израз, който режимът използва за описание на тежкия масов глад от средата на 90-те, когато от недохранване умират между 1 млн. и 3 млн.

Мадън посочва още, че режимът е използва пандемията като извинение, за да затегне още повече контрола върху населението.

През юни 2020 г. ООН предупреди, че 40% от населението се нуждае от хуманитарна помощ. След затварянето на границите ситуацията се е влошила още повече, а Йон посочва, че 90% от нужните продукти идват от Китай — и сега те липсват.

Според Reuters има знаци, че Пхенян скоро ще възобнови търговията с Китай.