Преди месец световните медии съобщиха ,че севрнокорейски студент е осъден на смъртно наказание (разстрел) за донасяне на тв сериала "Игра на Калмар", записан на флаш устройство, в Северна Корея от съседен Китай. Това наказание следва заради действащия закон, който забранява вноса на филми, предавания и телевизионни сериали от западните държави и Южна Корея в страната. Съответният закон предвижда максималното смъртно наказание за разглеждане, съхраняване или разпространение на такива материали.

Северна Корея записва най-тежкият икономически срив от 1997 година насам

Северна Корея записва най-тежкият икономически срив от 1997 година насам

Заради коронавируса, природни бедствия и санкции

Ако сте гледали сериала "The Squid Game", тогава разбирате, че в този сериал няма нищо, за гледане на което човек може да направи толкова тежка присъда. Някои от приятелите на момчето, които също са имали неблагоразумието да гледат филма, бяха осъдени на трудови лагери.

Наистина лош късмет е да си роден и да живееш в тази страна!

Какви други безумни закони и забрани са в сила в Северна Корея: разказва материалът на zen.yandex.ru.

Забранена е западна музика

В страната е забранено слушането на чуждестранна музика. Смята се, че севернокорейците трябва да слушат само цензурирана от държавата патриотична или национална музика. Вносът на всякаква западна музика в страната е забранен и се наказва със строго наказание.

Ситуацията с вноса на копие от поредицата "The Squid Game" потвърждава, че това е лоша шега.

Най-странните и смешни автомобилни закони в Америка

Най-странните и смешни автомобилни закони в Америка

В Мемфис не можете да спите зад волана на движеща се кола, в щата Юта е строго забранено да се прави секс в линейка...

Забрана за пътуване

На севернокорейците не е разрешено да се движат свободно в страната си. Освен това е забранено да пътувате за лични цели в чужбина. За да направите това, трябва да получите разрешение от властите на страната. Единствените изключения са спортисти, дипломати и длъжностни лица, чиято работа е да се състезават или да преговарят.

За да живеете в столицата, трябва да получите пряко правителствено разрешение.

Забрана за лични автомобили

В Северна Корея само военните и длъжностните лица със специално разрешение имат право да притежават лични превозни средства. Освен това, цените на колите и дори на велосипедите са просто прекомерни, така че само много богати хора могат да си позволят такъв лукс. Ако обикновен човек, който няма право да шофира, бъде хванат да управлява превозно средство, го грози затвор. А за опит за управлявате военен транспортно средство нарушителят ще бъде осъден на смърт.

Парадоксална изгода: Благополучието на Северна Корея е гаранция за спокойствието на САЩ

Парадоксална изгода: Благополучието на Северна Корея е гаранция за спокойствието на САЩ

Анализ на американското издание The National Interest

Религията и притежанието на Библията са забранени

Северна Корея е светска държава. Повечето граждани са атеисти. Конституцията на КНДР казва, че "на гражданите е гарантирана свобода на съвестта". Но въпреки факта, че Северна Корея има действаща католическа църква и активна православна църква, правителството на страната провежда тежка атеистична пропаганда и решителна борба срещу религията. И така, според foma.ru - в Северна Корея е забранено да имате и четете Библията, а за споменаването на Бог можете да получите арест или изгнание. Как тогава действат тези две църкви в страната, не е ясно.

Забранено е късането на плакати

Плакатите в Северна Корея носят чисто идеологическа пропаганда, която е много необходима на властите в страната. Разкъсването или повреждането им е строго забранено, а заловените в подобни действия са заплашени с трудови лагери. Тази забрана се отнася не само за местните жители, но и за туристите от други страни. Всички си спомнят тъжната история на американски студент Ото Уормбир , който се опита да открадне идеологически плакат от хотела, в който живееше. За действията си той е арестуван и осъден на 15 години трудов лагер. Американските дипломати се бориха за освобождаването му, но уви, по време на затвора човекът изпадна в кома и в това състояние беше върнат в Съединените щати.

Ако властите на Северна Корея не съжалиха дори за чужд гражданин за кражбата на плакат, представете си какво могат да направят на своите граждани за подобно неправомерно поведение!

Забранено е носенето на сини дънки

Черни дънки - може, но не и сини. Това е така, защото според севернокорейските власти сините дънки символизират капиталистическия империализъм, което означава, че тези, които носят такива дънки, автоматично стават привърженици на вражеската политика и врагове на държавата. Струва си да се отбележи, че тази забрана се отнася изключително за граждани на Северна Корея и нарушителите на заповедта са заплашени от затвор.

Между другото, на малкото снимки от Северна Корея наистина е невъзможно да се намери нито един местен в сини дънки.

Тест за Ким Чен Ун: Северна Корея е изправена пред най-тежкия недостиг на храна от десетилетие

Тест за Ким Чен Ун: Северна Корея е изправена пред най-тежкия недостиг на храна от десетилетие

Около 40% от населението на храната е недохранено, изчисляват от ООН

Забрана за пиене на алкохол в определени дни

В Северна Корея има часове и дни, когато пиенето е строго забранено. Освен това, по повод на определени празници или в дни на траур, властите могат да забранят напълно консумирането на алкохолни напитки. Нарушителите на този закон се наказват в най-голяма степен, до разстрел включително.

Най-странните закони, за които няма да повярвате, че съществуват

Най-странните закони, за които няма да повярвате, че съществуват

Без високи токчета и без снимки на летището. Вижте къде

Забранено е да се правят печатни грешки

Журналистът в Северна Корея трябва да бъде висококвалифициран, компетентен и отговорен професионалист. Както бе споменато по-горе, всички медии се следят отблизо от властите. В тази държава, за най-малкия пропуск в най-добрия случай можете да загубите работата си. Преди време излезе информация, че журналист е бил екзекутиран през 2015 г. за печатна грешка в статия за Ким Чен-ун.

Забрана за покупка на жилище

Невъзможно е законно да се купи жилище в Северна Корея. Апартаментите и къщите се раздават от държавата. В страната има черен пазар на недвижими имоти, но средната цена на жилищата е 70 - 90 хиляди долара, а това е колосална сума за обикновен гражданин.

Сигурно това далеч не са всички безумни закони и забрани в КНДР поради факта, че тази страна е много затворена, е трудно да се намери по-подробна информация за живота през 21 век държава с такъв тоталитарен контрол върху нейните граждани.