Благополучието и спокойното съществуване на Северна Корея позволяват на обикновените американци да спят добре. Това са изводите, до които са стигнали анализаторите от американското издание The National Interest.

Според съобщения на световните медии през последните месеци в КНДР се е развила доста трудна ситуация, причинена от хранителната криза и недостига на енергийни ресурси. Наблюдатели смятат, че настоящите трудности могат да доведат до колапс на Северна Корея, който може да се превърне в голям проблем за САЩ.

Какво се случва с икономиката на Северна Корея?

Какво се случва с икономиката на Северна Корея?

Още преди Covid-19 хората в страната гладуваха. А вирусът доведе до колапс до търговията с Китай

Евентуалният крах на КНДР ще създаде много повече проблеми на международната сцена, отколкото ще ги реши, смятат американските анализатори, пише riafan.ru.

Ако политиката на генералния секретар на Централния комитет на Трудовата партия на КНДР Ким Чен Ун се провали, тогава Южна Корея, Япония и Китай ще бъдат залети с милиони бежанци. Онези, които остават в Северна Корея, ще се нуждаят от хуманитарна помощ и веднага ще започнат борбата за овладяването на огромния ядрен арсенал.

Политиката на КНДР, според авторите на The National Interest, е затворена и слабо проучена и поради това могат да се разгледат само два варианта за нейното развитие - пълното й унищожаване или запазване на нейната жизнеспособност.

"Парадоксалната полза" и гаранцията за мир за САЩ се крие именно в запазването на целостта и просперитета на Северна Корея, твърдят анализаторите.

"Разпадът на КНДР ще бъде хуманитарна катастрофа и геополитически кошмар. Колкото и парадоксално да звучи, хората в САЩ са по-добре да се надяват, че режимът на Ким ще издържи още известно време", обобщават авторите на The National Interest.

Северна Корея използва хакери, за да се снабди с кеш

Северна Корея използва хакери, за да се снабди с кеш

САЩ повдигна обвинения на трима членове на военното разузнаване на Пхенян

По-рано специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Сонг Ким заяви, че Вашингтон е решен да възстанови конструктивен диалог с Пхенян. Американският официален представител отново потвърди неизменността на позицията на САЩ по отношение на пълното ядрено разоръжаване на КНДР.