Няма нужда да припомняме, че Корейската народно-демократична република е най-затворената държава в света. На страната неколкократно са налагани международни санкции, много развити страни по света напълно са съкратили търговията си с нея. Но в края на краищата КНДР живее от нещо, от някъде придобива валута, запълвайки бюджета си и осигурявайки си средства за внос. И ако има приток на валута към хазната, тогава Северна Корея все нещо продава на други страни. Въпросът е какво?

Да започнем с легалния износ.

Въглища

Неочаквано, но в недрата на такава малка страна има скрити много въглища. Има толкова много от този енергиен ресурс и находищата са толкова богати, че в КНДР например парните локомотиви по железницата все още са широко използвани. Въглищата се доставят и за износ. Най-близкият им потребител е големият съсед на Северна Корея и най-важният му търговски партньор - Китай. А експортният обем на твърдо гориво за тази страна нараства всяка година.

Важен плюс е и фактът, че износът на природни ресурси не попада под санкциите, които се налагат срещу Северна Корея. Ето защо, страната го търгува на съвсем правни основания, пише zen.yandex.ru.

Най-безумните закони и забрани в Северна Корея

Най-безумните закони и забрани в Северна Корея

Студент бе осъден на смърт за внасяне на тв сериала "The Squid Game", записан на флаш устройство

Текстилни изделия

Преди около 20 години Китай се хвалеше с най-евтиния труд. Сега времената вече не са такива - да се произвеждат стоки в Китай всяка година става все по-скъпо. Но в Северна Корея, напротив, работната сила в момента е една от най-евтините в света. Ето защо, в граничните корейски градове, основният вид производство е шивашка продукция. Огромни партиди завършен текстилни изделия се транспортират до Китай, където им се зашиват етикети "Произведено в Китай".

Снимка 526754

Източник: EPA/БГНЕС

Балистични ракети

Въглищата и текстилът са двете най-безобидни пера от експортната листа на Северна Корея. Тя може да се допълни още и от морските дарове и това вероятно е всичко. А след по-нататък идват неща , които в никакъв случай не могат да се нарекат мирни или безобидни. Балистичните ракети са сред тях.

Северна Корея отдавна е известна със своите ракетни програми и провокативните им изстрелвания. От година на година ядрената програма на КНДР става все по-силна и по-широка, а самите ракети са по-мощни и надеждни. Затова те с удоволствие се купуват от държави, които не се интересуват от санкциите на ООН. На първо място, това са Индия, Пакистан и Иран.

Оръжейни фабрики

Друг, макар и не особено голям, но доста печеливш елемент от износа на Северна Корея. КНДР има доста голяма и добре въоръжена армия. Логично е, че в страната е построен мощен оръжеен индустриален клъстер, който произвежда както нова техника и оръжия денонощно.

Ето защо, страната не само изнася всички видове оръжия, които произвежда, тя също така предлага помощ при изграждането на оръжейни заводи. Няма нужда да се ходи далеч за пример - през последните 30 години КНДР взе участие в изграждането на два големи оръжейни заводи в Етиопия. Тя също така построи такива предприятия в Мадагаскар и Нигерия. И тъй като строителната технология и цялото промишлено оборудване бяха разработени в Северна Корея, африканските страни ще бъдат принудени да си сътрудничат със страната на идеите чучхе за дълго време.

Снимка 434604

Източник: iStock

Паметници

Неочаквано, нали? Но такива са фактите: девет метрови статуя на зимбабвийския президент Робърт Мугабе ($5 милиона); военен мемориален комплекс на Намибия ($60 милиона); паметник на африканския възраждане в Сенегал.

Корейски скулптори и архитекти са търсене по целия свят (предимно в Африка, разбира се), защото изграждането на паметници и статуи в Северна Корея е организирано безупречно. Вследствие на това опитът в изграждането на различни паметници сред севернокорейските майстори е доста впечатляващ.

Работна ръка

Това, което Северна Корея винаги е имала в изобилие, са хората. Затова правителството отдавна е измислило как да си осигури приходи от този "ресурс". Сега около 50 000 корейци работят в чужбина (около 20 000 в Русия), което носи на страната $2 милиарда годишно. За да държат жителите "на къса каишка" и да гарантират завръщането им в родината, семействата на гост-работниците в КНДР всъщност са взети за заложници. И това е най-ефективният инструмент за контрол, защото втората най-голяма ценност на севернокорейците след партията е семейството.

Снимка 203861

Източник: Philip Taylor / Flickr.com

Фалшиви пари

Преди 20-тина години САЩ твърдяха, че тяхните банкноти от 100 долара са най-сигурните в света. Но това беше лесно опровергано в КНДР. Страната официално купи японско оборудване, хонгконгска хартия и френско мастило и започна като побеснял принтер да печата фалшиви пари, заливайки черния пазар с тях.

А и в края на краищата отпечатването на фалшиви долари в Северна Корея е част от националната политика за борба с империализма. Борба, която също носи не малък валутен доход. А що се отнася до САЩ, корейските фалшификати бяха с толкова високо качество, че щатите трябваше да въведат нова копюря от $100 през 2013 година.

Метамфетамини

Трудно е за вярване, но едно от най-разрушителните наркотици в КНДР е сродна с енергийно средство. То е била използвано в началото на XX век, когато Корея е била под властта на Япония. А след това метамфетаминът е официално предоставян на военните части по време на корейската война.

Превръщането в държавно производство и продажба на този наркотик настъпва през 90-те години на миналия век. Тогава Северна Корея загуби подкрепа както от СССР, така и от Китай и трябваше да разчита в по-голяма степен само на собствените си сили. В търсене на финансови постъпления властите се обърнаха към производството и износа на метамфетамин. Лекарството се произвежда в големи мащаби в химически фабрики, а след това се транспортира до северната граница с Китай, откъдето се взето от местни или японски престъпни кръгове.

Северна Корея записва най-тежкият икономически срив от 1997 година насам

Северна Корея записва най-тежкият икономически срив от 1997 година насам

Заради коронавируса, природни бедствия и санкции

До 2010 г., когато икономиката на Северна Корея сравнително се стабилизира, равнището на производство и износ на подкрепен от държавата метамфетамин отбелязва осезаемо намаляване. Или, както бе отбелязано от американски експерти, които се занимават с тази тема, органите на КНДР са се научили умело да крият производството и продажбата на този вреден за здравето продукт.

Що се отнася до вътрешното му използване, нещата са още по-лоши. Положението беше утежнено от медицинската криза в страната, която продължава и до днес. Много лекари заместват липсващите лекарства с опиати, симулатори и метамфетамин, което е води до бързо пристрастяване. Но разбира се, няма официална статистика и коментари по този въпрос. "В КНДР няма наркотици", властите отговарят кратко и ясно.