Северна Корея и Русия възобновиха трансграничната железопътна търговия, слагайки край на двугодишна пауза, причинена от граничните ограничения на Covid-19, съобщиха руски медии в сряда.

Руската информационна агенция Интерфакс информира, че първият товарен влак, превозващ 30 чистокръвни коня, е потеглил към единствения граничен пункт между двете страни Хасан-Туманганг.

Данните на руската федерална митническа служба, прегледани от The Moscow Times, показват, че Северна Корея е внесла 138 коня на цена от 584 302 долара между 2010 г. и 2019 г.

Дванадесет руски коня, които имат голяма символична сила в севернокорейската митология и политическа култура, и понита бяха доставени в Северна Корея само през 2019 г.

Припомняме, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун на няколко пъти беше заснет да язди коне, като последно беше в свещената планина Пектусан през октомври и декември 2019 г. 

Руската далекоизточна железница каза за Интерфакс, че следващата железопътна пратка за Северна Корея се очаква да достави медицински стоки. Не се уточнява датата на бъдещите доставки.

Северна Корея беше една от първите страни, които затвориха границите си през януари 2020 г., въпреки че не са докладвали официално никакви инфекции с Covid-19 повече от две години.

Русия продължи да доставя храна и лекарства на Северна Корея, преди двустранната търговия да падне почти до нула през октомври 2021 г.

Руските митнически служители миналата седмица осъди санкциите на ООН срещу Северна Корея, една от най-бедните страни в света, за "пълното спиране" на двустранната търговия между Москва и Пхенян.

Южнокорейските медии, фокусирани върху Севера, съобщиха миналия месец, че Пхенян е започнал подготовка за откриване на нови търговски офиси в Русия, за да разшири вноса на пшенично брашно и енергия.

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Докато Русия се подготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда видя възможност

Предишни доклади на базирания в Сеул Daily NK предполагат, че Северна Корея е внесла пшеница от Русия през август и газ през октомври в замяна на подкрепа за инвазията в Украйна.

Северна Корея беше една от петте държави, които гласуваха против резолюция на ООН, осъждаща Москва за нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

През юли Пхенян стана третата страна, която призна Донецка и Луганска област на Украйна за независими държави след признаването на президента Владимир Путин на контролираните от сепаратистите отцепнически държави.

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Държавните медии до голяма степен използват празника на работниците като още една възможност да възхвалят династията Ким

Путин анексира тези региони в края на септември, заедно с две други частично окупирани украински територии, в ход, широко осъден от западните съюзници на Украйна.

Съобщава се също, че Северна Корея е изразила готовност да изпрати работници в Донецк и Луганск, за да помогнат при възстановяването им от войната.

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

Асансьорите в сградите често не работят или напълни липсват, а до високите етажи не стига вода