Чешката енергийна компания CEZ Group очаква продажбата на активите й в България да доведе до "позитивен ефект" от 389.4 млн. евро върху нетния дълг на групата през 2018 г.

Ключовите цели на CEZ Group за настоящата година включват приключване на "изгодната продажба" на българските активи, заедно с увеличаване на приходите от международното арбитражно дело, заведено срещу България през 2016 г., съобщават от групата.

"Инерком" купува активите на ЧЕЗ в България

ЧЕЗ одобри купувача на активите ѝ в България

Надзорният съвет на чешкото дружество е дал съгласие, а договорът ще бъде подписан до дни

"Чрез продажбата на българските активи ще бъдат изпълнени двете ключови стратегически цели, т.е. постепенно преместване на дейностите в региони със стабилна регулаторна среда и допълнителни финансови ресурси за развитие в областта на новата енергия", твърдят от компанията.

Според одит, извършен от KPMG, процесът на продажба на активи на ЧЕЗ в България е прозрачен и в съответствие с приложимото право, изтъкват от енергийното дружество.

Българската "Инерком" има най-големи шансове да купи ЧЕЗ България

Българска компания има най-големи шансове да купи бизнеса на ЧЕЗ у нас

Сделката няма да навреди на конкуренцията на енергийния пазар в България

Миналия месец CEZ Group обяви, че е подписала договор за продажбата на активите си в България със софийската фирма "Инерком", след като надзорният съвет на групата одобри сделката.

Чешката енергийна група твърди, че българската компания е предложила най-високата цена - 326 млн. евро, което я превърна във фаворит в надпреварата за бизнеса на ЧЕЗ у нас. Медиите в страната имат друга версия - че "Инерком" е предложила втората най-висока оферта, но е дала най-кратък срок за изплащането й. 

Чешки медии: Офертата на "Инерком" за ЧЕЗ не е била най-високата

Чешки медии: Офертата на "Инерком" за ЧЕЗ не е била най-високата

Българската "Фючър Енерджи" и индийският ѝ партньор са предложили почти €20 милиона повече

Приходите падат, печалбата се увеличава

Чешката компания изпраща една успешна финансова година. Общите приходи от дейността й у нас намаляват до 950 млн. евро през 2017 г. от 961.2 млн. евро през предходната година. Печалбата на ЧЕЗ от електроразпределение в България обаче се е увеличила с 5% на годишна база до 51.15 млн. евро.

При продажбата на електроенергия печалбата на чешката група у нас нарасна 6 пъти за 1 година, достигайки 23.6 млн. евро. Увеличението се дължи главно на извънсъдебно споразумение между ЧЕЗ и държавната НЕК, свързано с енергийните вземания от възобновяеми източници.

Докато договаря продажбата си, ЧЕЗ България удвои печалбата си

Докато договаря продажбата си, ЧЕЗ България удвои печалбата си

Компанията е спечелила 38.8 милиона лева през 2017 г.