Френската Crédit Agricole подготвя оферта за покупка на бизнеса на Société Générale в Полша, съобщават източници на Bloomberg. Все още няма детайли около предложението на евентуалния купувач, нито коментари от двете банки.

Миналата седмица стана ясно, че Société Générale проучва продажбата на полскoтo си подразделение Eurobank, което е обект на нарастващ натиск от страна на конкурентите.

Eurobank е 17-ата по големина банка в страната с активи от 14 млрд. злоти (3.9 млрд. долара), а през миналата година реализира нетна печалба от 103 млн. злоти. Въпреки това, тя е над 20 пъти по-малка от най-големия кредитор в Полша - държавната PKO BP, пише Reuters.

Raiffeisen готви IPO на банката си в Полша

Raiffeisen готви IPO на банката си в Полша

И в същото време води преговори с купувач

Société Générale се оттегля от банкирането на дребно в източноевропейската държава, тъй като не може да изпълни целта си да е сред 3-те топ банки на местния пазар.

Това е обичайната цел на френската банкова група, която прилага на всеки пазар. В Полша обаче тя има дял от едва 1.1% от потребителските кредити, който очевидно не я удовлетворява.

Потенциалният купувач на полския бизнес на Société Générale изглеждаше неясен, тъй като големи играчи като BNP Paribas и Santander вече купиха по-малки банки в страната.

Raiffeisen Bank продава основния си бизнес в Полша

Raiffeisen Bank продава основния си бизнес в Полша

Австрийската група се освобождава от проблемните си операции

Сега обаче се появява Crédit Agricole, която е втората най-голяма банка във Франция по размер на активите. Тя вече има банков бизнес в Полша и обяви, че смята да се разширява в страната и ще се възползва от възможности, които й се открият.

Водещите френски банки проявяват все по-голям интерес към полския банковия пазар. Лидерът BNP Paribas в момента купува полското подразделение на Raiffeisen Bank в сделка за 775 млн. евро, която се очаква да бъде финализирана до края на годината.

Продажбата на Eurobank е част от по-широка тенденция на консолидация в банковия сектор на Полша, която през последните години се ускорява при управлението на консерваторите от "Право и справедливост". Управляващите, известни с евроскептичните си възгледи, се опитват да насърчат местната собственост и да намалят влиянието на чуждите инвеститори в полския банков сектор.