Австрийската Raiffeisen Bank International ще продаде основния си бизнес в Полша на френската BNP Paribas. Сделката е за 775 млн. евро и трябва да бъде финализирана до края на годината, съобщава Reuters.

Френската компания купува Raiffeisen Bank Polska, десетата най-голяма банка в страната по активи, която ще слее със своята BGZ BNP Paribas, затвърждавайки позицията си на шестата по големина банка в Полша.

"Дългогодишният опит на екипа на Raiffeisen Polbank, особено в малките и средните предприятия, корпоративното, инвестиционно и частно банкиране ще засили ролята на BGZ BNP Paribas като ключов играч в полския банков сектор и способността му да поддържа растежа на полската икономика", заявиха от френската банка.

Придобиването подчертава решимостта на BNP да се превърне в основен играч в Полша и да подобри маржовете на своята BGZ. Това потвърди и ръководителят на полските операции на BNP Paribas, казвайки, че сделката ще "позиционира банката много по-близо до челните 5 в страната".

Raiffeisen готви IPO на банката си в Полша

Raiffeisen готви IPO на банката си в Полша

И в същото време води преговори с купувач

Австрийската компания отдавна умува как да разреши проблема с полския си бизнес, като трябваше да избира между продажба и листване на борсата на полското си подразделение.

Raiffeisen инвестира общо около 800 млн. евро, за да получи контрол над Polbank през 2012 г., но не успя да реализира плановете си за нея. Тя държи 3% пазарен дял, а през миналата година печалбата й нарасва с 66% до 34 млн. евро.

"По някакъв начин Raiffeisen не успя да се справи с полския бизнес. Продажбата е добра новина и цената е оправдана", заяви източник на Reuters, пожелал анонимност.

Продажбата ще повиши приходите на австрийската банкова група със 120 млн. евро.

Позитивен прием

Анализаторите и пазарите приветстваха новината за сделката, а акциите на BNP леко се повишиха.

"Това е вид придобиване, което ни харесва: разширява добрия франчайз и доставя възвръщаемост на инвестициите над цената на капитала", заявиха от Jefferies, потвърждавайки препоръката си за покупка на акции на най-голямата френска банка.

"BGZ винаги е лишена от ликвидност ... Ако BNP поддържа голяма част от депозитите, взети от Raiffeisen, това може да има положително въздействие върху маржовете на BGZ", смята анализаторът на Pekao Investment Banking Камил Столарски.

BNP Paribas съобщи, че ще купи общ портфейл от корпоративни и потребителски кредити на Bank Polska на стойност 4.5 млрд. евро и 8.1 млрд. евро потребителски депозити, увеличавайки управляваните активи в страната до повече от 24 млрд. евро.

Нежелани кредити

RBI ще трябва да запази нежеланото си портфолио от лоши кредити на стойност 3.5 млрд. евро в в чужда валута (най-вече швейцарски франкове), което ще бъде прехвърлено към нов клон на австрийската банка в Полша.

Полският финансов регулатор KNF изисква тези токсични пакети да останат в ръцете на съществуващите инвеститори в името на банковата стабилност.