Държавата има намерение да откупи контролния пакет от акции в българските дружества на ЧЕЗ след продажбата им на "Инерком България". Това стана след съвместно изявление след среща в Министерски съвет тази сутрин на премиера Бойко Борисов, собственика на компанията Гинка Върбакова и министъра на финансите Владислав Горанов.

Самата Върбакова е изразила съгласие с предложението и обяви, че заминава за Чехия, където да уведоми лично CEZ Group за промяна в обстоятелствата.

За да има спокойствие за крайния потребител, Върбакова е склонна да допусне държавно участие. "Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката", заяви тя. "Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен", обясни Върбакова, цитирана от News.bg.

"Финансирането е напълно публично. И то ще стане ясно за всички. Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие. Няма участие на български банки във финансирането", заяви още тя.

"Лидови новини": Две български банки финансират сделката за ЧЕЗ

"Лидови новини": Две български банки финансират сделката за ЧЕЗ

Те участват с общо 260 милиона евро, твърди изданието

"Виждаме добрата воля на българското дружество да пусне държавата в тази сделка", каза от своя страна финансовият министър.

Владислав Горанов допълни още, че разговорите са на твърде предварителен етап. "Държавата има възможността през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Тук говорим за една сделка подготвяна извън държавата между частни субекти и сме в деликатна ситуация", каза още финансовият министър.

И допълни: "В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете уведомени".

Защо ЧЕЗ се изтегля от България? Мнението на бивш директор

Защо ЧЕЗ се изтегля от България? Мнението на бивш директор

Конфликти с правителството, политизиране на темата с тока са сред причините