ЧЕЗ е имала намерение да се изтегли от България още през 2013 година, заяви пред bTV Петер Баран, един от бившите оперативни директори на дружеството у нас. Тогава, заради огромни протести заради твърдения за надписани сметки за електричество, първото правителство на Бойко Борисов подаде оставка.

По думите му, основният проблем е в това, че темата за тока в България се политизира. "Токът е скъп, много хора се топлят на ток и не са доволни от своите сметки, а партиите използват тази ситуация", смята той.

Баран заяви още, че компанията е имала множество конфликтни ситуации с правителството и това е една от основните причини за изтеглянето на чешкото дружество.

В отговор на задочно зададен въпрос вчера от членове на политически сили, той посочи още, че "големите играчи нямат стимул и интерес да инвестират в България". Още преди година Баран заяви, че напускането на ЧЕЗ е "ясен сигнал, че нещо не върви добре в тази държава". "Един чужд инвеститор търси стабилност, търси ясни правила, които, ако ги спазва, има сигурност, че може да развива бизнеса си. Ако не са изпълнени тези условия, чужди инвеститори трудно биха се заинтересували от вложения в България", каза тогава той.

Относно възможно спиране на сделката, Баран припомни, че ако са спазени всички правила, институциите не могат да действат своеволно. "Единственият вариант сделката да бъде анулирана е купувачът да се откаже или финансиращите институции да не отпуснат заема", смята той.

И посочи още, че няма как държавните органи в Чехия и България да не са знаели за сделката.

Всичко по темата вижте ТУК.