"Инерком" на Гинка Върбакова е предоставила гаранции от българските банки "УниКредит Булбанк" и "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) за покупката на активите на чешкото дружество ЧЕЗ у нас, твърди местното издание "Лидови новини".

По информация на медията, която черпи информация от Надзорния съвет на ЧЕЗ в Чехия, "Инерком" е предоставила документи, които гарантират заем от "УниКредит Булбанк" на стойност 180 милиона евро и такъв от ПИБ на стойност 80 милиона евро.

Във финансовия микс се виждат още собствени резерви от 20 милиона евро, както и рефинансиране на съществуващи кредити от Българската банка за развитие (ББР). Финансиране има и от две частни компании: Score Trade (67 милиона евро) и Global Victory Trust (100 милиона евро), които, според изданието, са свързани с грузински бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили, който е в Съвета на директорите и на дружеството, което притежава стоков базар "Илиянци".

Чешка медия: Сделката за ЧЕЗ ще бъде финансирана от офшорни фирми

Чешка медия: Сделката за ЧЕЗ ще бъде финансирана от офшорни фирми

Почти половината от средствата идват от такива компании, твърди "Лидове новини"

От Българската банка за развитие (ББР) заявиха по-рано, че "банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания "Инерком".

От банката, ръководена от Стоян Мавродиев, напомниха, "че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство, и може да бъде наказуемо".

В отговор на запитване на Money.bg от "УниКредит Булбанк" заявиха, че няма да коментират отношения с клиенти, тъй като те са обект на банкова тайна. В интервю за в-к "24 часа" самата Гинка Върбакова също отказа да коментира отношения с тази банка.

На въпрос за финансиране от ПИБ, тя заяви: "Няма финансиране от ПИБ, казах - международна банка". Money.bg отправи официално запитване към банковата институция, на което оттам отговориха: "ПИБ не е поемала ангажименти за финансирането на сделката". 

Всички новини около сделката за активите на ЧЕЗ в България вижте ТУК.