Сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ в България е финансирана и чрез кредити от компании, регистрирани в офшорни зони, твърди пред БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини". Днес медията излезе с подробен материал за транзакцията и българската компания "Инерком".

По информация на изданието, получена от Надзорния съвет на ЧЕЗ в Прага, почти половината от средствата са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми.

В интервю за "Нова телевизия" Гинка Върбакова, собственик на "Инерком", твърди, че покупката ще бъде осъществена с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция. Но отказа да съобщи коя е тя.

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Залагат акции за кредит от банка

Вачков разказа още, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс". "Една от офшорните фирми се казва "Score Trade" и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise Papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити", заяви той.

Името на бизнесмена е Паата Зурабиевич Гамгонеишвили, пише изданието. Справка в Търговския регистър показва, че той е в Съвета на директорите на "Булреал" АД - дружеството, което притежава стоков базар "Илиянци" в столицата. В края на 2016 година австрийското дружество Immoeast, което държеше 49%, го продаде на свързана с "Булреал" компания, като така тя вече контролира на 100% базара. 

Друг член на Съвета на директорите на "Бул реал", Давид Коблианидзе, участва и в "Бул дом" - дружеството, което бе инвеститор в Paradise мол на бул. "Черни връх" в столицата. Двете компании са регистрирани на един и същи адрес - именно на адреса на стоков базар "Илиянци". 

От своя страна Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че тази практика е честа в Източна Европа и страната ни не е изключение. "Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това е, за съжаление, много лоша тенденция - че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите", каза той.

И отправи критика към властта: "Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката - да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България".