Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, увери, че тя е крайният собственик, а не фасада на офшорка.

След като се стигна до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, бизнесдамата заяви пред Нова телевизия, че фирмата, която придобива най-голямото енергодружество в България, е 100% нейна собственост.

"Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз", категорична бе Върбакова, която за първи път показа лицето си. Досега медиите нямаха дори нейна снимка.

ББР отговори на БСП: Нямаме участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

ББР отговори на БСП: Нямаме участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Разпространяването на непотвърдена информация може да бъде наказуемо

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори:

"Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим".

БСП пита чешкото правителство за сделката за ЧЕЗ

БСП пита чешкото правителство за сделката за ЧЕЗ

Зад Гинка стои някой друг, твърдят социалистите

На питане откъде са парите за сделката, за които се твърди, че са около 320 млн. евро, тя обясни, че става дума за привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, "която към момента, за съжаление, не мога да разкрия"".

Как Петкова би накарала Чехия да продаде ЧЕЗ, пита Тома Биков

Как Петкова би накарала Чехия да продаде ЧЕЗ, пита Тома Биков

Георги Михайлов: Скандалът е, че една "мъничка" фирма купува ЧЕЗ

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Върбакова отвърна:

"Практиката е при такъв вид финансиране, да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика".

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност"

Тя призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си, за да изчисти съмненията, посъветвана за това от премиера. На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв начин в осъществяването на сделката за продажбата на ЧЕЗ, бизнесдамата отговори категорично:

"Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка".

Новият собственик на ЧЕЗ инвестира в сигурност на доставките

Новият собственик на ЧЕЗ инвестира в сигурност на доставките

Първото интервю на Гинка Върбакова

Междувременно съседи разказаха пред bTV, че родителите на Върбакова живеят скромно. Баща ѝ - Николай Пайтаков, е уважаван детски треньор по баскетбол. Според него шумът от последните дни не се отразява добре на семейството, а за дъщеря си не може да каже нищо лошо.

Теменужка Петкова подава оставка след сделката с ЧЕЗ

Теменужка Петкова подава оставка след сделката с ЧЕЗ

Премиерът Борисов ще вземе решение

Комшиите си спомнят Гинка като "напълно нормално дете", което помагало.

"Страшно услужливи. Страшно. За разлика от други, дето, като натрупат пари, здраве не можеш да им кажеш", описва ги Александър Иванов.

Съпругът на Гинка - Слави, вече е знаменитост в родното си село Симеоновец.

"Да са живи и здрави! Да имат пари! Да купят и ЧЕЗ, да купят и ЕVN!", му пожелава Димитър Панайотов.

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

Стойността на сделката е около 320 милиона евро

В интернет няма публично достъпни снимки на Върбакови, близките им също казват, че не разполагат със семейни фотографии.

По-рано днес от ГЕРБ обвиниха в лъжа лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че държавната Българска банка за развитие ще финансира сделката. От банковата институция също отхвърлиха категорично това.