Decathlon, един от най-големите търговци на дребно на спортни стоки в света, обяви бизнеса си в Русия за продажба. Веригата спря доставките на стоки за руския пазар и затвори всички местни магазини през 2022 година.

Френският търговец на спортни стоки започна да търси купувач за своите активи в Русия, съобщава РБК. Това казаха на изданието два източника в големи търговски вериги и два източника от консултантски компании. Decathlon очаква да продаде целия бизнес, твърдят някои от източниците, докато според други компанията е готова да продава и отделно притежаваните от нея имоти.

През пролетта на 2022 г. магазините на Decathlon в Русия са били 57, сега, според информация на уебсайта на компанията, те са останали 28. След началото на руската военна операция в Украйна и налагането на западните санкции, компанията обяви спиране на доставките на стоки за руския пазар. Всички магазини, включително онлайн магазинът Decathlon, бяха затворени на 27 юни. На руския сайт на компанията се посочва , че обектите са временно затворени, "продажбите са спрени за неопределено време". Пресслужбата на Decathlon отказа да коментира информация за продажба на бизнес в страната.

Колко може да струват руските активи на Decathlon?

По данни на консултантската компания CORE.XP Decathlon притежава поне 135 000 кв.м. търговски недвижими имоти. По-голямата част от недвижимите имоти са свободно стоящи хипермаркети (т.нар. кутии): общо 20 сгради с обща площ от 91 хиляди квадратни метра. Площта на всеки от тях е от 3 хиляди до 10 хиляди квадратни метра. В допълнение, компанията притежава офис и складови площи. В близост до някои хипермаркети има незастроени парцели, които също принадлежат на веригата.

В Русия Decathlon е представена от две основни юридически лица - Октоблу и Блу Хаус. Търговецът извършва продажби чрез Октоблу, същото юридическо лице има подписани договори за наем на магазини в търговски центрове, които не принадлежат на компанията. Приходите на Октоблу за 2021 г. възлизат на 28,6 милиарда рубли, нетната печалба - 1,5 милиарда рубли. (все още няма резултати за 2022 г.). Имотът, собственост на компанията, е регистриран на Синята къща, а търговецът отдава част от площите на трети фирми. Приходите на Blue House за 2021 г. възлизат на 948,6 милиона рубли, печалбата - 123,5 милиона рубли.

Главният изпълнителен директор на аналитичната компания INFOLine Иван Федяков оценява бизнеса на Decathlon в Русия на 13 - 15 милиарда рубли .

(Актуален валутен курс 1 един долар = 68,75 рубли, 1 евро = 74,69 рубли, бел. ред)

Сега всички сделки за продажба на компании от недружелюбни страни трябва да бъдат одобрени от специална подкомисия на Министерството на финансите, за да се предотврати изтеглянето на капитали от страната на фона на западния санкционен натиск. Един от критериите , които подкомисията използва при вземане на положително решение, е продажбата на актив с отстъпка от най-малко 50% от стойността, определена в хода на независима оценка, припомня РБК.